Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: epurări în lumea intreprinderilor

erdogan-ptsch.jpg

Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
Credit foto: france24

In Turcia, după epurările efectuare în rîndurile armatei, ale poliţiei, ale funcţionarilor publici, în universităţi şi în presă, precum şi în alte sectoare de activitate, a venit acum rîndul intreprinderilor. Potrivit Agenţiei France Presse poliţia financiară turcă a lansat începînd de luni o vastă operaţiune împotriva intreprinderilor bănuite că at fi avut legături cu predicatorul Fethullah Gülen.

Predicatorul Fethullah Gülen, care trăieşte în exil Statele Unite din 1999, este considerat în continuare de Ankara drept instigatorul tentativei de lovitură de stat de pe 15 iulie din Turcia. Justiţia turcă a pronunţat două condamnări de închisoare pe viaţă la adresa lui, pentru vina de a fi încercat să construiască un "stat paralel" în Turcia. Agenţia France Presse mai informează că o condamnare suplimentară de 1900 de ani este cerută împotriva lui Fethullah Gülen, ceea ce sună oarecum delirant.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan le reproşează în continuare americanilor că n-au condamnat din primele clipe tentativa de lovitură de stat şi că îl protejează pe predicatorul Gülen. Reproşul este însă mai larg, adresat tuturor occidentalilor. "Iată că a trecut o lună de la tentativa de lovitură de stat şi nici un şef de stat occidental nu a venit în vizită în Turcia", a mai spus recent Erdogan.

Totuşi, diplomaţia americană a decis să facă un gest în direcţia Ankarei şi pe 24 august este aşteptat în Turcia vice-preşedintele american Joe Biden. Legat de intreprinderile care l-ar fi sprijinit pe Gülen: marţi 16 august poliţia turcă a efectuat percheziţii în localurile mai multor grupuri, printre care A101 care posedă mii de magazine în Turcia. Patronul acestei societăţi a fost arestat.

In fervoarea epurărilor şi a represiunii care a urmat după data de 15 iulie, preşedintele Erdogan a evocat şi posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea în Turcia, abolită în 2004 cînd Ankara a sperat să accelereze integrarea europeană a Turciei. Intre timp, însă, primul ministru turc Binali Yildirim a făcut o declaraţie prin care pare să dea înapoi în privinţa acestui dosar, poate şi în perspectiva unor vizite pe care lideri europeni le pregătesc la Ankara.