Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: febrilitate în perspectiva primarelor

hamon-mardi-politique.jpg

Benoît Hamon
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa candidaţii la prezidenţialele de anul viitor au intrat în febrilitatea primarelor, atît în tabăra stîngii cît şi în cea a dreptei. Este aşteptată, săptămîna viitoare, intrarea oficială în cursă a lui Nicolas Sarkozy, despre care o parte a presei afirmă că şi-a regăsit combativitatea din 2007, cînd a cîştigat prezidenţialele. Numeroase manevre au loc şi în rîndurile socialiştilor, dintre care unii îl contestă pe François Hollande.

Asistăm într-adevăr în Franţa la o multiplicare a candidaturilor în perspectiva acestui scrutin care îi pasionează enorm pe francezi, şi care uneori crează iluzia că prin desemnarea unui nou preşedinte multe lucruri se vor rezolva repede. Este, aceasta, o specialitate franceză, unii o numesc chiar "boală". Intr-un moment cînd Franţa este confruntată cu enorm de multe probleme, o parte din energiile clasei politice va fi aspirată de scrutinul prezidenţial din noiembrie anul viitor.

Dezbaterile declanşate în acest context, competiţia de idei şi pledoariile pentru diverse programe au însă un rol important pentru toţi francezii care încearcă să înţeleagă ce vor ei de la ţara lor în viitorii cinci, şase ani.

In tabăra stîngii, Benoît Hamon, fost ministru al educaţiei, militant care consideră că partidul socialist şi-a pierdut sufletul şi că a cedat prea mult în numele pragmatismului liberal, şi-a anunţat la începutul acestei săptămîni candidatura la primare. Este aşteptată acum decizia altui lider care se doreşte un campion al reînnoirii, Arnaud Montebourg.

In tabăra dreptei 12 candidaţi sunt deja gata la start pentru primare, dar toţi specialiştii afirmă că partida se va juca între Nicolas Sarkozy şi Alain Juppé. Revista l’Express îi dedică un întreg dosar lui Nicolas Sarkozy pe care îl vedem de altfel şi pe copertă, la fel ca şi în 2006 - 2007 cînd ocupa spaţiul mediatic cu o mare abilitate. Nu există nici un precedent în istoria postbelică a Franţei de preşedinte care să fi revenit pe calea urnelor la putere. Nicolas Sarkozy crede însă în steaua lui, scrie L’Express, tocmai pentru că acest rol nu a fost încă jucat de nimeni.