Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesorii şi universitarii, în colimatorul puterii de la Ankara

recep.jpg

Presedintele Turciei, Recep Tayip Erdogan
Presedintele Turciei, Recep Tayip Erdogan
Sursa imaginii: 
francais.rt.com

Parchetul turc a lansat mandate de arestare contra 146 profesori şi universitari, în majoritate în oraşele Istanbul şi Konya. Ei sunt bănuiţi că ar întreţine legături cu Fethullah Gülen, considerat de autorităţile de la Ankara drept creierul puciului ratat din Turcia de luna trecută.

Operaţiunea contra celor 84 de universitari şi 62 de profesori s-a derulat în 17 provincii ale Turciei. Majoritatea dintre acuzaţi au fost însă arestaţi şi încarceraţi la Istanbul şi Konya. Birourile şi domiciliile suspecţilor au fost percheziţionate. Foşti rectori sau profesori de renume figurează pe lista persoanelor vizate, mai precizează agenţiile de presă.

Reamintim că după eşecul loviturii de stat din 15 iulie, autorităţile turce au lansat o vastă operaţiune de epurare, în mare parte în armată şi justiţie dar şi în economie şi învăţământ. Zeci de mii de funcţionari au fost daţi afară, suspendaţi, inculpaţi sau încarceraţi. Toţi sunt bănuiţi de puterea de la Ankara că ar fi simpatizanţi ai confreriei Gülen, după numele clericului Fethullah Gülen, inamicul numărul unu al preşedintelui turc Recep Erdogan, refugiat în SUA de ani de zile. Predicatorul, azi în vârstă de 75 de ani, neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

 
Profesorii şi universitarii, în colimatorul puterii de la Ankara