Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin, din nou în Crimeea

putin.jpg

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si premierul rus, Dmitri Medvedev, s-au reunit vineri în Crimeea
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si premierul rus, Dmitri Medvedev, s-au reunit vineri în Crimeea
Image source: 
REUTERS/Dmitry Astakhov/Sputnik/Pool

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a fost în Crimeea unde a reunit un Consiliu de securitate rus. Liderul de la Kremlin a organizat această întâlnire în contextul recentelor tensiuni dintre Moscova şi Kiev în jurul teritoriului anexat de Rusia.

Vladimir Putin e în Crimeea pentru a 5-a oară de când teritoriul ucrainean a fost anexat – ilegal, spun occidentalii – de către Rusia în martie 2014. Cât va sta preşedintele rus acolo nu se precizează. Se ştie însă că liderul Kremlinului va profita de ocazie pentru vizita un forum dedicat tineretului rus după care va prezida un Consiliu de securitate rus.

Vizita lui Putin în Crimeea are loc după ce zilele trecute peninsula a fost în centrul unei noi şi aprige dispute între Moscova şi Kiev. Rusia a acuzat Ucraina că vrea să « destabilizeze Crimeea ». Serviciile secrete ruse au afirmat astfel că ar fi dejucat o serie de atentate şi ar fi arestat nişte « sabotori-terorişti » ucraineni. Ciocnirile cu aceştia din urmă ar fi provocat moartea a doi ruşi – un agent FSB şi un militar. Kievul a respins acuzaţiile Moscovei, denunţând « un pretext pentru noi ameninţări militare ruse ». Ucraina şi-a pus dealtfel trupele în alertă maximă de-a lungul frontierei cu Crimeea şi pe cele staţionate în estul ţării.

In urma acestor noi tensiuni, Consiliul prezidat de Putin în Crimeea ar putea anunţa noi măsuri de securitate. In trecutul apropiat Moscova a desfăşurat déjà în peninsulă cel mai sofisticat sistem rus de apărare, S-400. Intr-un discurs susţinut pe una din bazele aeriene ruseşti din Crimeea, Putin a cerut Ucrainei « să dea dovadă de bun simţ ».

 
Vladimir Putin, din nou în Crimeea