Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În Franţa, început de an şcolar sub înaltă supraveghere poliţienească

an_scolar.jpg

Image source: 
Reuters / Eric Gaillard

«Vigilenţă totală şi extremă». Iată cuvintele de ordine în această zi de joi, sinonimă cu începutul noului an şcolar pentru milioane de elevi francezi. În faţa riscului de atentate, guvernul de la Paris a decis să mobilizeze mijloace umane şi materiale impresionante.

Joi, întâi septembrie, ziua în care începe noul an şcolar în Franţa, au fost mobilizaţi 3.000 de rezervişti ai jandarmeriei naţionale. Aceste trupe suplimentare se vor prepoziţiona în preajma şcolilor şi liceelor. «Zone în care şi de-a lungul anului vor patrula numeroase trupe mobile», precizează guvernul. Semn al vremurilor în care trăim, elevii vor învăţa încă din clasa a 9-a gesturile de prim ajutor iar toţi elevii francezi vor participa în următoarele două luni la un exerciţiu de apărare în caz de atentat. Ca să evite psihozele, profesorii sunt rugaţi să găsească «logici ludice» pentru a repeta acest gen de exerciţii.

După ce miercuri, circa 860 de mii de profesori şi învăţători francezi au luat drumul şcolilor, joi e rândul elevilor să înceapă şcoala şi să descopere noile programe şcolare, obiecte de dispute interminabile de-a lungul întregului an care s-a încheiat în iunie. Accent pe interdisciplinaritate, o învăţare mai aprofundată a limbilor străine şi o mai atentă ajutorare a copiilor cu dificultăţi – iată principalele obiective fixate de ministrul Educaţiei la acest început de nou an şcolar.