Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron, viitor candidat la prezidenţiale ?

macron.jpg

Image source: 
THOMAS SAMSON / AFP

Emmanuel Macron şi-a anunţat marţi demisia din guvernul francez. Fostul ministru al Economiei – pasarea puterii a avut loc miercuri – nu şi-a dezvăluit însă şi intenţiile pe care le nutreşte pentru anul viitor când sunt organizate în Franţa alegeri prezidenţiale. Cu ce bilanţ s-ar putea prezenta Macron în faţa alegătorilor – în cazul în care s-ar decide să candideze la Elysée?

Încă de când a preluat portofoliul Economiei acum doi ani de zile, Emmanuel Macron s-a remarcat prin linia şi proiectele sale mai degrabă liberale. A criticat legea celor 35 de ore de lucru săptămânale, a spus că nu-i place statutul funcţionarilor, că vrea să permită deschiderea magazinelor duminica, a propus o scădere a tarifelor notariale, a impus, prin lege, o mai mare concurenţă în transportul cu autocarul, şamd.

Grăbit să-şi impună ideiile, Macron va trebui totuşi să aştepte 400 de ore de dezbateri parlamentare ca să-şi vadă adoptată legea care-i poartă numele, o lege promulgată în cele din urmă prin forţă de guvern în lipsa unei majorităţi parlamentare. În fine, nici cu muncitorii, fostul ministru al Economiei şi ex-bancher de afaceri, nu mai întreţinea relaţii bune după ce-i catalogase pe aceţia drept «analfabeţi».

Nu-i deci de mirare că pentru mulţi lideri sindicali, plecarea de la guvern a lui Macron e o adevărată uşurare. Patronii însă par mai întristaţi de demisia acestuia, întrucât mulţi îl considerau un bun ministru, care a înţeles globalizarea şi care era apropiat lumii antreprenoriale.

Plecând de la guvern, Emmanuel Macron promite că va trece acum la «o nouă etapă a luptei sale» fără să precizeze însă care este aceasta. Chiar dacă nu şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele de anul viitor, mai toţi analiştii bănuiesc că în spatele demisiei de marţi se ascunde un viitor proiect prezidenţial. Aceeaşi comentatori amintesc însă faptul că până acum, în Franţa, niciun pretendent la Elysée nu a câştigat scrutinul suprem fără să aibă în spate un mare partid politic care să-l sprijine. Ceeace nu este nici pe departe cazul lui Macron.

Nici presa nu este deloc «tandră» cu Macron. În timp ce Le Monde schiţează «itinerariul un copil răsfăţat, o creatură politică creată pentru şi de François Hollande», Le Figaro notează că «Macron părăseşte vasul şi îl torpilează pe Hollande. O lovitură grea deci pentru şeful statului în perspectiva lui 2017», conchide ziarul conservator.