Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al-Adnani, «ministrul atentatelor», ucis pe frontul sirian

adnani.jpg

Abu Mohamed al-Adnani, numàrul 2 al organizatiei stta islamic, a fost ucis
Abu Mohamed al-Adnani, numàrul 2 al organizatiei stta islamic, a fost ucis

Rusia a revendicat atacul aerian în urma căruia a fost ucis Abu Mohamed al-Adnani, purtătorul de cuvânt şi numărul doi al organizaţiei stat islamic. Moartea liderului jihadist fusese anunţată ceva mai devreme chiar de către mişcarea teroristă iar SUA afirmaseră că aviaţia americană participase la un raid contra oraşului sirian în care se refugiase al-Adnani. Indiferent cine a fost în cele din urmă la originea uciderii lui al-Adnani, cert este că respectivul a murit, dipariţia fiind o nouă lovitură dată ierarhiei organizaţiei teroriste.

Importanţa dispariţiei lui Abu Mohamed al-Adnani constă tocmai în faptul că acesta ocupa multiple funcţii în fruntea organizaţiei teroriste stat islamic. Al-Adnani era în acelaşi timp purtător de cuvânt al mişcării – un fel de ministru al informaţiei - şeful unor provinci siriene sub controlul organizaţiei sale şi totodată patronul operaţiunilor externe. In această calitate el este bănuit de serviciile de informaţii occidentale că ar fi fost în contact cu comanditarii atentatelor realizate în Europa de jihadiştii străini. Dealtfel, respectivele servicii îl porecliseră pe al-Adnani « ministrul atentatelor » comise de Daech.

Teroristul, adevărată figură mediatică şi şef politico-militar, se ilustrase de asemenea prin apelurile lansate partizanilor săi ca să treacă la acţiune contra cetăţenilor statelor membre ale coaliţiei antijihadiste, în ţările lor de origine, utilizând orice armă disponibilă – cuţit, piatră, otravă sau vehicul. Astfel se presupune că al-Adnani ar fi inspirat atacurile din Franţa comise la Nisa cu un camion şi într-o altă localitate contra unui cuplu de poliţişti ucis cu arma albă. Graţiei influenţei şi instrucţiunilor lui al-Adnani ar fi apărut prin lume aceei « lupi singuratici » de care se tem toate serviciile occidentale.

O pierdere importantă pentru organizaţia stat islamic

Americanii puseseră o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul respectivului terorist, alt semn al importanţei pe care o acordau lui al-Adnani. Originar din provincia siriană Idleb – acolo unde a şi fost ucis - Abu Mohamed al-Adnani aderase la gruparea al-Qaida încă de la invazia americană din 2003. Capturat în 2005, el avea să petreacă 5 ani în puşcăria irakiană de la Bocca – sub control american - acolo unde erau încarceraţi mulţi viitori responsabili ai Organizaţiei stat islamic. In timpul detenţiei sale, al-Adnani avea să-l întâlnească pe Abu Bakr al-Baghdadi, cel care în 2014 avea să se autoproclame « califul musulmanilor ».

Uciderea lui al-Adnani, în vârstă de 39 de ani, e o lovitură grea pentru Daech. Ea survine tocmai în momentul în care jihadiştii pierd teren în Siria şi Irak. Si arată totodată că membrii coaliţiei încep să dispună de informaţii tot mai fiabile despre locurile în care se ascund responsabilii Organizaţiei stat islamic. « Altfel nu ar fi reuşit să ucidă atâţia membrii de rang mare – circa 40 la număr, din care 3 în doar ultimul semestru » notează un cercetător irakian citat de ziarul Le Monde. De partea sa, mai sceptic, cotidianul Le Figaro reaminteşte că « organizaţia teroristă a demonstrat până acum că are capacitatea să-şi reînoiască liderii pe măsură ce aceştia mor pe front sau sunt ucişi de numeroşii lor duşmani ».

 
Al-Adnani, «ministrul atentatelor», ucis pe frontul sirian