
Special Paris
A murit sau nu Islam Karimov, dictatorul din Uzbekistan ?
karimov.jpg

Islam Karimov, în vârstă de 78 de ani, este un fost aparatcic soviectic, devenit prim secretar al partidului comunist din Uzbekistan în 1989. De când fosta republică sovietică din Asia centrală şi-a câştigat independenţa în 1991, ea a fost prezidată numai de Karimov. Anul trecut acesta a fost reales pentru un nou mandat de 5 ani cu peste 90% din sufragii. Numeroşi analişti şi ONGurile îl acuză pe şeful statului că a furat în mod regulat alegerile. Apărătorii drepturilor omului denunţă deasemenea de ani de zile regimul său autoritar. « Statul întreg era Islam Karimov iar Islam Karimov a fost Statul, timp de mai bine de un sfert de secol, cu o mână de fier » afirmă ONGul Human Rights Watch. Arestări arbitrare de opozanţi, folosirea torturii în închisori, opozanţi eliminaţi – iată doar câteva din reproşurile care i s-au adus liderului de la Tashkent.
Funeralii la Samarkand ?
Un preşedinte care, dacă a murit cu adevărat, va fi înmormântat la Samarkand, oraşul său natal unde serviciile municipale au fost brusc mobilizate începând de joi seara. In ciuda zvonurilor persistente privind starea sa de sănătate, Karimov nu şi-a desemnat niciun succesor în fruntea ţării, un stat ce este al doilea exportator mondial de bumbac dar şi frontalier cu Afganistanul. In lipsa unui acord privind urmaşul lui Karimov la cârma ţării, aceasta ar putea traversa o perioadă de turbulenţe, fiind déjà ţinta combatanţilor islamişti.
Multă vreme, favorită la succesiunea lui Islam Karimov a fost fiica sa cea mare, Gulnara Karimova. Ea a căzut însă în dizgraţie şi consemnată la domiciliu după ce şi-a comparat tatăl cu Stalin. Printre ceilalţi succesori potenţiali la şefia statului figurează actualul premier şi vice-premierul ţării. Seful serviciilor de securitate şi fiica cea mică a lui Karimov, Lola Karimova, ar urma să aibă un cuvânt greu de spus în alegerea urmaşului dictatorului de la Tashkent. « Indiferent cine va fi ales, el va fi un apropiat actualei puteri iar politica sa va fi identică dacă nu şi mai rea decât cea de până acum » prezice Human Rights Watch citat de agenţia France Presse.