Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia şi SUA nu se înţeleg în privinţa Siriei

kerry_putin.jpg

Presedintele rus Vladimir Putin si secretarul de stat american John Kerry în marginea summitului G20 din China pe 5 septembrie 2016
Presedintele rus Vladimir Putin si secretarul de stat american John Kerry în marginea summitului G20 din China pe 5 septembrie 2016
Sursa imaginii: 
Reuters

Barack Obama şi Vladimir Putin s-au întâlnit şi au discutat îndelung în marginea summitului G20 de la Hangzhou. Principala temă a dialogului între preşedinţii american şi rus: şansele de a ajunge la un armistiţiu în Siria. Cum s-a derulat dialogul şi la ce rezultate au ajuns cei doi lideri ?

Reuniunea dintre Obama şi Putin a durat circa o oră şi jumătate – mai mult decât era prevăzut – şi a fost descrisă drept « productivă » de Barack Obama. « Lucrurile s-au petrecut cu bine iar munca va continua » a precizat de partea purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cu alte cuvinte, cele două părţi au vorbit dar nu s-au înţeles...

Preşedinţii american şi rus urmăresc să instaureze un armistiţiu în Siria, lucru ce ar permite trimiterea de ajutoare umanitare. De asemenea, Moscova şi Washington caută mijloacele pentru a reduce violenţele de pe teren şi a coopera cu diferitele grupuri combatante din Siria. Armistiţiul ar urma să fie supervizat graţie unei cooperări între serviciile de informaţii ruse şi americane. De asemenea se prevede o cooperare militară contra unor grupuri precum organizaţia stat islamic.

Un prim acord de încetare a focului fusese găsit de ruşi şi de americani în luna februarie. Ideea era de a favoriza relansarea discuţiilor de pace intersiriene la Geneva. Acordul de atunci eşuase însă în faţa realităţii de pe teren iar John Kerry, secretarul de stat american repetase de mai multe ori că nu va mai semna un alt acord destinat eşecului.

Seful diplomaţiei americane şi omologul său rus Serghei Lavrov, negociază de săptămâni de zile pentru a găsi un nou acord dar ieri au eşuat din nou în găsirea lui. Americanii refuză să dea detalii cu privire la punctele de blocaj iar Rusia insistă pe faptul că acordul nu poate fi găsit câtă vreme nu sunt separaţi, pe teren, combatanţii opoziţiei sprijiniţi de SUA şi combatanţii jihadişti apropiaţi mişcării al-Qaida. Soarta preşedintelui sirian Bachar al-Assad este şi ea subiect de dezacord între Moscova şi Washington.

Eşecul găsirii unui acod ruso-american legat de Siria survine în momentul în care organizaţia Stat islamic a fost gonită de armata turcă şi de rebeli de pe ultimele poziţii pe care le ocupa de-a lungul frontierei turco-siriene. Totodată însă, gruparea jihadistă a revendicat o serie de atacuri cu bomba comise în oraşe sub controlul regimului sirian. Atacurile de la Tartous, fieful regimului al-Assad şi locul unde ruşii au o bază militară, de la Homs şi din periferia capitalei  Damasc au făcut cel puţin 48 de morţi.

 
Rusia şi SUA nu se înţeleg în privinţa Siriei