Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande în Vietnam

2016-09-06t041705z_2062755380_s1aetzrekvaa_rtrmadp_3_vietnam-france.jpg

François Hollande si gazda sa vietnameza Tran Dai Quang
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele François Hollande se află într-o vizită în Vietnam, ţără asiatică afişînd un dinamism economic de invidiat în Europa. Mai multe contracte au fost semnate în acest context, printre altele pentru vînzarea a 40 de avioane de tip Airbus. Seful statului francez s-a declarat însă preocupat şi de situaţia "statului de drept" în Vietnam.

In termeni de creştere economică Vietnamul afişează un ritm de 6,68 la sută pe anul trecut, cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Enorme oportunităţi comerciale de deschid deci pentru investitori în această ţară care reprezintă o vastă piaţă cu 90 de milioane de consumatori. Franţa doreşte deci să relanseze relaţiile cu fosta sa colonie de care o leagă o istorie tumultoasă. Vizitele preşedinţilor francezi în Vietnam nu au fost chiar foarte numeroase în ultimile decenii. François Mitterrand a fost primul şef de stat francez care s-a deplasat, în 1993, la Hanoi avînd ca  obiectiv reconcilierea dintre cele două ţări, după lunga perioadă de război.

In 2004 s-a dus în Vietnam Jacques Chirac, pentru a marca trecerea a 50 de ani de la acordurile de la Geneva, prin care Franţa punea capăt aventurii sale militare în Indochina. S-ar putea spune deci că François Hollande este primul preşedinte francez care se duce în Vietnam în primul rînd cu obiective economice, mai ales că balanţa comercială dintre cele două ţări înclină în favoarea Vietnamului.

Seful statului francez este însoţit de 40 de şefi de intreprinderi iar în programul său figurează, pe lîngă cele două escale la Hanoi şi la Ho Si Min (fostul Saigon) şi diverse momente cu semnificaţie mediatică sau cu încărcătură simbolică. El s-a plimbat, de exemplu, prin cartierul comercial din inima capitalei vietnameze şi a dialogat, într-o cafenea considerată “la modă”, cu tineri patroni vietnamezi formaţi în marile şcoli şi universităţi franceze.

Franţa şi Vietnamul comunist au semnat un parteneriat strategic în 2013, iar în prezent François Hollande declară că doreşte să întărească şi legăturile politice dintre cele două ţări, precum şi cele legate de cultură şi francofonie, cu un accent special şi în materie de apărare. Cît de mult va insista preşedintele francez pe chestiunea drepturilor omului rămîne de văzut. Autorităţile vietnameze au adoptat de multă vreme modelul chinez, cel a economiei de piaţă cu ignorarea totală a criteriilor occidentale în materie de democraţie.

Mai multe organizaţii neguvernamentale i-au atras atenţia preşedintelui francez în legătură cu politica regimului comunist care îi reprimă sistematic pe militanţii pentru drepturile omului. In luna mai a acestui an, preşedintele american Barack Obama, aflat şi el într-o vizită în Vietnam, a abordat într-o manieră directă subiectul cerînd regimului comunist să respecte “drepturile individuale”.

Vietnamul, prin vocea preşedintelui său Tran Dai Quang, se arată însă mult mai preocupat de tentativele expansioniste ale Beijingului în marea Chinei de sud. La sfîrşitul lunii trecute preşedintele vietnamez a lansat de altfel un apel în vederea unei cooperări internaţionale, la care să participe şi Franţa, pentru menţinerea păcii în această regiune. Parisul, arată însă Agenţia France Presse, a reacţionat cu prudenţă amintind că Uniunea Europeană este preocupată în acest moment de alte regiuni ale lumii, marcate de crize care îşi transmit unda de şoc în mod direct asupra continentului european.