Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Centru umanitar pentru migranţi la Paris

000_par8280090_0.jpg

Tabara improvizata de migranti în nordul Parisului
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Primăria Parisului a furnizat detalii privind crearea unui centru umanitar pentru migranţi în perimetrul capitalei. El va fi deschis la jumătatea lunii octombrie şi va avea o capacitate de 400 de paturi, care riscă însă să devină repede insuficientă.

In fiecare zi Parisul este confruntat cu această problemă, mai precis cu sosirea unor noi grupuri de migranţi care caută adăpost şi hrană pe unde pot. Turiştii care vin în “Oraşul luminilor” avînd în minte imagini de carte poştală riscă să descopere acum, chiar şi în apropierea unor mari monumente, corturi improvizate sau concentrări haotice de candidaţi la azil, cei mai mulţi africani. Doamna Anne Hidalgo, primarul capitalei franceze, consideră că Parisul nu poate rămîne indiferent la soarta acestor dezrădăcinaţi şi că îndepărtarea lor sistematică de Paris nu este nici ea o soluţie.

Nu departe de Porte de la Chapelle, în nordul Parisului, în clădiri care au aparţinut căilor ferate, va fi deschis deci un prim centru umanitar rezervat numai bărbaţilor.  Un al doilea centru îşi va deschide porţile în sudul Parisului, în comuna Ivry-sur-Seine, destinat femeilor, copiilor şi altor persoane vulnerabile avînd nevoie de asistenţă medicală, sanitară sau psihologică.

De la începutul anului statul a furnizat deja spaţii de cazare pentru 15 000 de persoane, şi de 28 de ori au intervenit forţele de poliţie precum şi serviciile urbane pentru a dezmembra tabere improvizate de migranţi. Ele se reconstituie însă repede şi nu există nici un semn că fluxul de clandestini va diminua.

Ministrul locuinţelor arată într-un comunicat că problema nu poate fi rezolvată decît prin solidaritate naţională şi prin deschiderea unor locuri de cazare în toată Franţa. Mai rămîne apoi să fie rezolvată situaţia lor pe termen lung, ceea ce nu va fi simplu întrucît nu toţi aceşti migranţi îndeplinesc criteriile în vederea obţinerii statutului de refugiat. In materie de buget, primăria Parisului face un mare efort pentru "cazarea demnă" a migranţilor pentru că numai primele centre umanitare vor necesita investiţii de peste 6 milioane de euro.