Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport UNICEF: 50 de milioane de copii dezrădăcinaţi în lume

fb-tw-fr.jpg

Copii refugiati în Republica Centrafricana
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Potrivit unui raport dat publicităţii de UNICEF (Fondul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru copii) în jur de 50 de milioane de copii se află în prezent pe planetă în situaţia de a fi refugiaţi, în special din cauza conflictelor armate. Un apel este lansat în direcţia comunităţii internaţionale pentru a se mobiliza în favoarea acestor copii într-un context extrem de dramatic în ce priveşte viitorul lor.

Cifrele sunt alarmante dar şi acuzatoare pentru întreaga umanitate. Aceşti copii dezrădăcinaţi fug de fapt din cauza războaielor, a violenţelor de tot felul, a persecuţiilor sau a sărăciei. Anul trecut, 45 la sută dintre copiii refugiaţi plasaţi sub protecţia Organizaţiei Naţiunilor Unite proveneau din Siria şi din Afganistan. În ultimii zece ani s-a dublat de fapt numărul de copii pus sub protecţie ONU.

Europa a primit pe teritoriul ei numeroşi copii refugiaţi, dintre care în jur de zece mii au dispărut de fapt anul trecut fără să lase urme, ceea ce spune multe despre reţelele de traficanţi care profită de aceste victime ale conflictelor din Siria, Irak şi Afganistan. Europa nu este însă pe primul loc ca spaţiu de primire a copiilor migranţi sau refugiaţi. 39 la sută dintre copii dezrădăcinaţi de pe planetă se află în Asia, iar 20 la sută se află într-o situaţie de migranţi interni pe continentul american, mai precis ei s-au deplasat dinspre America de sud şi centrală spre Mexic, Statele Unite şi Canada. Iar pe teritoriul Africii, un migrant din trei este un copil.

Uneori cauzele acestor migraţii sunt conjugate, cum se întîmplă în Africa unde conflictele armate, problemele cu apa, foametea şi diversele crize politice provoacă exoduri masive ale populaţiei. Pe data de 13 septembrie Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite se va reuni la New York avînd pe ordinea de zi exact această problemă, deplasările masive de refugiaţi şi migranţi. Protecţia copiilor deplasaţi, refugiaţi, abandonaţi ar trebui să fie declarată urgenţă mondială, astfel încît să poată fi evitate exploatarea şi violentarea lor.

Șefii de stat şi de guvern de pe planetă convocaţi la mijlocul lui septembrie la ONU ar trebui să găsească soluţii, în mod normal, dacă lumea în care trăim mai poate fi calificată drept normală.