Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande:"Democraţia va fi mai tare decât barbaria care i-a declarat război"

hollande_bun.jpg

Presedintele Frantei, François Hollande, în timpul discursului rostit în sala Wagram de la Paris, 8 septembrie 2016
Presedintele Frantei, François Hollande, în timpul discursului rostit în sala Wagram de la Paris, 8 septembrie 2016
Image source: 
REUTERS/Christophe Ena

« Democraţia faţă în faţă cu terorismul ». Iată tema aleasă de François Hollande pentru intervenţia de o oră rostită joi la Paris. Un al treilea discurs dintr-o lungă serie promisă până la sfârşitul anului. O ocazie pentru preşedintele Franţei de a reaminti contextul în care se desfăşoară mandatul său, de a evoca măsurile luate dar şi de a-i critica direct sau indirect pe adversarii săi de dreapta.

Cu opt luni înaintea viitoarelor prezidenţiale şi în contextul în care a devenit unul dintre cei mai nepopulari preşedinţi ai Franţei – 9 francezi din 10 nu doresc ca el să se prezinte pentru un nou mandat - François Hollande s-a arătat foarte combativ. Si foarte critic faţă de opoziţia conservatoare. Plecând de la ideea că modelul social francez « face parte din patrimoniul francezilor », şeful statului a promis că se va « lupta întotdeauna contra excluziunii ». O ocazie pentru Hollande de a viza şi critica dreapta din opoziţie. Preşedintele i-a acuzat astfel pe toţi candidaţii la primarele dreptei vor « să lichideze modelul nostru social ». Intr-un lung paragraf al discursului său, Hollande l-a ţintit chiar – fără să-l numească însă – pe predecesorul său Nicolas Sarkozy care estima recent că e nevoie de o modificare a Constituţiei pentru a aplica noile măsuri antiteroriste. « Principiile constituţionale nu sunt subitilităţi juridice » a spus Hollande, aluzie la termenul folosit nu demult de Sarkozy pentru a critica acţiune guvernului contra jihadiştilor care atacă Franţa. Tot la capitolul « critici la adresa adversarilor », François Hollande nu i-a uitat nici pe Alain Juppé, nici pe Jean-François Coppé – ambii pretendenţi conservatori la învestitura dreptei pentru prezidenţialele de anul viitor.

François Hollande, candidat anul viitor ?

Nu era contextul să se vorbească despre vreo canidatură şi nici momentul nu e încă favorabil. Din spusele anturajului prezidenţial, Hollande se va declara candidat de abia în luna decembrie. Până atunci însă orice ocazie este bună de a reaminti ce s-a făcut contra terorismumlui, ce experienţă are preşedintele faţă de rivalii săi de stânga dar şi de dreapta. Apoi, preşedintele a ţinut totuşi să evoce în intervenţia sa de joi nevoia de « coeziune naţională şi de unitate » la viitoarele alegeri. « Nu voi lăsa pe nimeni să altereze imaginea, strălucirea şi influenţa Franţei în cursul viitoarelor luni sau ani » a declarat François Hollande, cel mai clar indiciu până acum că intenţionează probabil să candideze în 2017 la un nou mandat.

Tentative de atentate dejucate

« Democraţia va fi mai tare decât barbaria care i-a declarat război ». Cu această frază spusă în preambulul intervenţiei sale, François Hollande a pus jaloanele unui discurs foarte dur la adresa jihadiştilor contra cărora s-a declarat dispus să se bată până la capăt într-un război care se anunţă însă lung. Seful statului a reamintit de asemenea « tentativele de atentate dejucate » în ultimele zile, aluzie la maşina plină cu butelii de gaz descoperită lângă catedrala Notre-Dame. Dorind să se prezinte ca un apărător al statului de drept, François Hollande a respins apoi ideea unui « stat de excepţie » pentru a combate terorismul. « Nu va exista nicio legislaţie de circumstanţă întrucât ea ar fi nu doar inaplicabilă dar şi anticonstituţională » a pus preşedintele la adresa celor care vor să înăsprească arsenalul.

In acest context, Hollande a denunţat şi « stigmatizarea musulmanilor » şi a exclus orice lege care să interzică burkini, acel costum de baie purtat de cele mai multe ori de femeile musulmane şi care acoperă întregul corp. O serie de municipalităţi de dreapta au decis să interzică burkini pe plajele lor provocând o aprigă polemică şi o decizie defavorabilă lor de la Consiliul de stat.

Laicitatea nu este o religie a statului contra religiilor

In fine, apropos de laicitate, liderul socialist de la Paris a spus că « aceasta nu este o religie a statului contra religiilor ». Nu în ultimul rând, preşedintele a estimat că « laicitatea nu se opune islamului, câtă vreme aecsta din urmă respectă legea franceză »

Incă dinaintea intervenţiie prezidenţiale, un purtător de cuvânt al lui Nicolas Sarkozy estimase că alegând acest subiect al terorismului, « Hollande îl instrumentalizează pentru a se relansa din punct de vedere politic ». Acelaşi Eric Ciotti a estimat, de această dată după intervenţia lui Hollande, că preşedintele s-a prezentat « ca un mediocru şef de partid când francezii aşteptau un şef războinic ». De partea sa, Manuel Valls, premierul Franţei, a văzut în Hollande « un preşedinte care încarnează sufragiul universal şi care schiţează Franţa cu un suflu nou ».