Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Butelii de gaz descoperite într-o maşină la Paris: 4 persoane arestate

notre_dame.jpg

Militari în fata catedralei Notre-Dame, aprilie 2015
Militari în fata catedralei Notre-Dame, aprilie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Butelii de gaz au fost descoperite sâmbătă noaptea într-o maşină suspectă la Paris, parcată nu departe de catedrala Notre-Dame. Informaţia nu a fost făcută publică decât miercuri. Joi, 4 persoane au fost încarcerate provizoriu şi interogate în această afacere.

Două cupluri sunt bănuite că ar avea legături cu maşina plină cu butelii găsită parcată lângă catedrala Notre-Dame. Primul cuplu a fost arestat la începutul săptămânii pe o autostradă din sudul Franţei. Cele două persoane ar aparţine mişcării islamiste radicale şi ar fi fost déjà în atenţia serviciilor de informaţii. Al doilea cuplu suspect a fost interpelat în noaptea de miercuri spre joi.

Mai este dată în urmărire o femeie, fata proprietarului maşinii. Respectiva ar fi părăsit domiciliul parental în urmă cu câteva zile la bordul maşinii cu pricina. Fata este cunoscută de poliţie întrucât ar fi dorit de mai multe ori să plece în Siria.

Afacerea buteliilor de gaz este luată foarte în serios ţinând cont de ameninţarea teroristă permanentă care planează asupra Franţei. Maşina cu 6 butelii la bord găsită sâmbătă noaptea, părea abandonată. Fără număr de înmatriculare, automobilul era nu departe de catedrala Notre-Dame dar nici de Prefectura poliţiei pariziene. Buteliile nu erau însă legate la vreun detonator, cu alte cuvinte nu exista riscul ca ele să explodeze. Atunci ce căuta maşina acolo ? e întrebarea, pentru moment fără răspuns.

Autorităţile franceze se gândesc - şi se tem - tot mai mult la un atentat cu maşină-capcană, atac de acest tip nemâintâlnit în Hexagon de 34 de ani. « Deîndată ce jihadiştii vor putea trimite artificieri în Franţa, vor trece la stadiul maşinilor-capcană ca să evite sacrificarea combatanţilor » avertiza încă din luna mai patronul serviciilor de informaţii interne.

 
Butelii de gaz descoperite la Paris într-o masinà