
Special Paris
Sudul Europei reunit la Atena ca să vorbească despre migranţi şi economie
tsipras.jpg

Alexis Tsipras, premierul Greciie, spune într-un lung interviu acordat sitului Euractiv că « toată lumea ştie că Europa e la o cotitură critică. Stagnarea economică, problemele de coeziune socială, euroscepticismul, izolaţionismul dar şi creşterea populismelor de extremă dreaptă sunt chestiuni pe care nu le putem ignora într-o dezbatere privind evoluţia integrării europene » afirmă Tsipras. Rămâne de văzut la ce consens vor ajunge liderii sau responsabilii din cele 7 state reunite la Atena – Grecia, Franţa, Italia, Spania, Cipru, Portugalia şi Malta. Se caută în fapt un soi de platformă comună pentru a îndulci puţin regulile bugetare europene dar şi presiunea migratorie cu care e confruntată respectiva zonă.
Nu se poate ca discuţia privind viitorul Europei să fie confiscată de grupul de la Visegrad
Astfel, în materie migratorie, obiectivul participanţilor la acest « summit al statelor mediteranene din UE » este de găsi o soluţie pentru ca toată ponderea fluxului de refugiaţi să nu cadă pe umeri ţărilor din prima linie. Totodată, « nu trebuie cedat derivelor xenofobe » mai spune Nikos Xydakis, ministrul grec al afacerilor europene citat de France Presse. Apropos de aceste derive, Tsipras arăta cu degetul încă din interviul din Le Monde grupul de la Visegrad. « Nu se poate ca discuţia privind viitorul Europei să fie confiscată de acest grup » estima premierul elen.
Pe plan economic, tot responsabilii de la Atena ar dori să pună lucrurile la punct ţinând cont de realitatea de pe teren. « Problemele cu care se confruntă sudul european arată că ceva nu merge în pactul de stabilitate şi în arhitectura zonei euro » afirmă astfel acelaşi ministrul grec al afacerilor europene citat mai devreme. In opinia şefului său, Alexi Tsipras, « pactul de stabilitate nu trebuie repus în cauză dar trebuie dinamizată creşterea economică şi trebuie făcut ceva pentru reconstrucţia productivă pentru a rezolva o problemă esenţială, aceea a inegalităţilor sociale şi regionale ».
Ministrul german al Finanţelor a încercat să minimalizeze reuniunea de la Atena
Analiştii sunt de părere că această viziune a lucrurile nu echivalează neapărat cu o dorinţă de confruntare cu Germania. Tară ce este dealtfel favorabilă unei coordonări cu ţările din sud pe tema migraţie dar nu şi formării unui front anti-austeritate. De la Berlin însă, ministrul german al Finanţelor a încercat să minimalizeze reuniunea de la Atena, estimând că ea nu este decât « o întâlnire a unor şefi de partide. In plus, când e vorba de întâlniri între lideri de partide socialiste, de cele mai multe ori nu ies lucruri extrem de inteligente de acolo » a spus Wolfgang Schäuble.
François Hollande, unul dintre cei descrişi cu « tact şi diplomaţie » mai înainte de responsabilul german, a declarat la Atena că sensul reuniunii din capitala elenă este de a « proteja frontierele, de favoriza creşterea economică, de a combate imigraţia, de a lansa politici de dezvoltare şi de a acţiona împreună contra terorismului ». Vast program al preşedintelui francez. Nicio decizie concretă nu este însă aşteptată de pe urma acestui mini-summit care nu se vrea în fapt decât o pregătire, o încălzire pentru cel de peste o săptămână de la Bratislava.