Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un minor, bănuit că vroia să comită un atentat, arestat la Paris

terorism.jpg

Intr-un context de alertà antiteroristà maximà, politistii îsi multiplicà patrulele la Paris
Intr-un context de alertà antiteroristà maximà, politistii îsi multiplicà patrulele la Paris
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Într-un context de ameninţare teroristă «maximă», după dezmembrarea unui comando de femei jihadiste zilele trecute, poliţia franceză a arestat sâmbătă un nou suspect. E vorba de un minor de 15 ani, interogat actualmente de poliţie.

Profilul noilor suspecţi de terorism îngrijorează autorităţile franceze. E vorba de persoane tot mai tinere printre care se află adesea şi fete. “Adolescentul interpelat sâmbătă la Paris era cunoscut serviciilor de poliţie care dealtfel îl consemnaseră la domiciliu în urma unei percheziţii administrative”, afirmă surse judiciare citate de RFI. Din spusele acesteia, minorul plănuia să comită un atentat într-un loc public din Paris în colaborare cu un alt suspect de 29 de ani domiciliat în provincie. Acesta din urmă, presupus membru al Organizaţiei stat islamic, ar fi «teleghidat-o» pe una dintre cele trei femei ale comandoului de jihadiste dezmembrat zilele trecute în Franţa.

Noul suspect arestat era foarte activ pe reţelele de socializare şi în particular pe reţeaua criptată Telegram unde difuza în mod regulat apeluri la omoruri. El i-ar fi inspirat astfel pe cei doi ucigaşi ai preotului Jacques Hamel, ucis în iulie într-o biserică de lângă Rouen.

Minorii implicaţi în presupuse proiecte teroriste sunt tot mai numeroşi iar François Molins, procurorul Parisului, remarca recent faptul că se multiplică numărul fetelor implicate, uneori fete cu profiluri grele şi personalităţi dure. Luna trecută o fată de 16 ani a fost arestată după ce-şi anunţase pe Telegram intenţia de a trece la acte. În martie, alte două adolescente fuseseră inculpate după ce anunţaseră pe Facebook un atac contra unei săli de concerte din Paris.

La ora actuală 35 de minori sunt inculpaţi la Paris pentru acte de terorism, 12 dintre ei fiind fete.

 
Un minor, bànuit cà vroia sà comità un atac terorist, a fost arestat la Paris