Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propuneri franco-germane pentru relansarea apărării europene

2015-03-31t113336z_2021481917_lr2eb3v0w3pw2_rtrmadp_3_germany-france_0.jpg

Jean-Yves le Drian, ministrul francez al apărării şi omologul său german Ursula von der Leyen

Franţa şi Germania formulează propuneri comune în vederea relansării politicii europene în materie de apărare. O „foaie de parcurs” în acest sens a fost trimisă la Bruxelles, semnată de miniştrii apărării francez şi german, urmînd ca ea să fie analizată de cei 27 la summit-ul european de la Bratislava de pe 16 septembrie.

Despre crearea unei veritabile apărări europene se vorbeşte de multă vreme, dar întotdeauna Marea Britanie a fost reticientă la acest aspect, considerînd că Alianţa Atlantică este suficientă pentru a răspunde imperativelor legate de securitate. Ori, acum, odată cu ieşirea Marii Britanii din Uniune, Parisul şi Berlinul înţeleg să ia iniţiativa la capitolul apărării, cu numeroase propuneri concrete, printre altele stimularea industriei europene care produce arme şi echipamente militare.

Jean-Yves le Drian, ministrul francez al apărării şi omologul său german Ursula von der Leyen şi-au pus semnătura pe un proiect de şase pagini înaintat duminică seară doamnei Federica Mogherini, responsabilul european cu politica externă. In noul context, legat atît de lupta anti-teroristă, de crizele din Orientul apropiat dar şi de cea din Ucraina, Parisul şi Berlinul speră să poată asocia acestui proiect mai toate ţările europene, inclusiv cele din estul Europei. Franţa şi Germania mai lansează, la acest capitol, apărarea, un mesaj către toţi cei 27 să fie uniţi şi solidari pentru a putea proteja atît frontierele Uniunii Europene cît şi pe cetăţenii europeni.

Numeroşi sunt editorialiştii şi experţii care constată că Europa, spre deosebire de Statele Unite, Rusia, China sau alte regiuni ale lumii, după căderea comunismului nu a mai investit de loc în apărare, intrînd chiar într-o logică de reducere a forţelor sale militare. Securitatea revine însă ca o prioritate atît la nivel naţional, în fiecare ţară în parte, cît şi la nivel global, pe ansamblul Europei. Iar în contextul noii configuraţii europene, după Brexit,

Franţa este singura ţară care dispune de două atuuri majore: arma atomică şi un loc permament în cadrul Consiliului de Securitate ONU, de unde şi legitimitatea iniţiativelor ei în materie de apărare.