Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plan pentru dezmembrarea „junglei de la Calais”

calais_0.jpg

Calais, statie terminus pentru multi migran
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Executivul de la Paris pregăteşte un plan în vederea repartizării în diferite regiuni ale Franţei a migranţilor de la Calais. Marea majoritate a cestor clandestini care populează aşa-numita „junglă de la Calais” încearcă să ajungă în Marea Britanie din motive economice, ceea ce face că ei nu-şi propun să ceară azil politic în Franţa, şi de altfel nici nu ar îndeplini criteriile pentru a-l obţine. De mai multe ori autorităţile franceze au încercat să rezolve „situaţia de la Calais” care este un veritabil cerc vicios administrativ şi umanitar.

Faptul că Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană, şi faptul că britanicii în mod evident nu mai vor noi migranţi, nu-i descurajează pe clandestinii de la Calais. Atîta vreme cît între coasta franceză şi cea britanică vor mai circula vase iar prin tunelul de sub Canalul Mînecii vor mai circula camioane, migranţii consideră că mai au o şansă să ajungă pe insula care în imaginaţia lor are aura unui El Dorado. De partea lor francezii încearcă să scape de imaginea teribilă pe care o are această „junglă de la Calais”, un fel de staţie terminus a mizeriei şi disperării într-o ţară care se doreşte prin excelenţă una a drepturilor omului.

Ministrul de interne doreşte în orice caz închiderea „junglei” şi transferarea candidaţilor la azil şi la exil în diverse centre de pe teritoriul Franţei. Pînă la sfîrşitul acestui an ar urma să fie create 12 000 de locuri în centre de primire şi de orientare. Toate regiunile Franţei sunt invitate să participe la efort, cu excepţia celei pariziene şi a insulei Corsica, din motive diferite. Regiunea Île de France găzduieşte deja un mare număr de migranţi, iar în Corsica există temerea că prezenţa străinilor ar putea suscita reacţii violente din partea diverselor grupuri naţionaliste.

Nici pe teritoriul Hexagonului însă unele comune nu-i aşteaptă pe străini cu toate braţele larg deschise. Cotidianul Le Figaro descrie situaţia creată într-o comună din regiunea Drôme, unde pe 15 septembrie ar urmau să ajungă 50 de migranţi. Primăria a prevăzut locuri de cazare într-un castel nelocuit. Sîmbăta trecută însă această comună de 2500 de locuitori a devenit teatrul unor manifestaţii virulente. De fapt, două grupuri de manifestanţi s-au aflat faţă în faţă, unul pro şi altul anti-migranţi. Primarul a decis organizarea unui referendum local pentru ieşirea din dilemă, dar ceea ce s-a întîmplat în această localitate riscă să se întîmple şi în alte comune ale Franţei. Si aceasta mai ales pentru faptul că directiva venită de la Paris nu este una consultativă ci obligatorie, comunelor li se cere să participe la efortul naţional de primire şi găzduire a migranţilor.

Le Figaro citează şi cazuri mai fericite, cînd după febra primului şoc migranţii au fost ajutaţi să se integreze în comunele respective, iar resentimentele sau teama au dispărut treptat.

Subiectul va rămîne însă extrem de sensibil în perioadă electorală, cel puţin pînă la desemnarea noului preşedinte al Franţei în primăvara anului viitor.

Intre timp, de la Calais, sunt relatate scene emoţionante: zeci de migranţi vor să părăsească „jungla” şi se roagă să li se facă un loc în autobuzele care vin zilnic pentru a îmbarca un anumit număr de persoane. „Jungla” este de fapt cel mai mare bidonvil al Franţei şi nici nu se ştie precis cîte persoane sunt îngrămădite acolo, estmararea este între 7000 şi 9000. Anul trecut ministrul de interne francez a promis, în septembrie, o dezmembrare rapidă a „junglei”. Acum el aplică cea mai umană dintre metode, şi de loc rapidă, pentru dezmembrarea ei. Riscul cel mai mare fiind ca numărul persoanelor din „junglă” să nu diminueze niciodată, iar „dezmembrarea” să devină o operaţiune interminabilă în timp, prin crearea unui flux continuu de noi migranţi spre Calais.