Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Testul sirian al încetării focului: ultima şansă pentru Siria

000_7v2v1_0.jpg

Serghei Lavrov si John Kerry, negociatorii acordului de încetare a focului în Siria
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Incepînd de luni seară în Siria a fost decretată o încetare a focului considerată drept ultima şansă pentru găsirea unei soluţii de pace şi chiar pentru “salvarea Siriei” după cum s-a exprima şeful diplomaţiei americane, John Kerry. Situaţia pe teren este scrutată minut cu minut, iar agenţiile de presă sunt de părere, pentru moment, că intensitatea violenţelor a scăzut. In paralel civilii sirieni care au devenit oarecum ostaticii luptelor dintre trupele guvernamentale şi rebeli aşteaptă sosirea unor convoaie cu ajutoare umanitare. Ele întîrzie însă pe fondul diverselor disensiuni şi manevre regionale politico-militare.

Acordul de încetare a focului, negociat de ruşi şi americani, a fost acceptat aproape de toată lumea, cu excepţia diverselor grupuri jihadiste sau a celor apropiate de Al Qaida. Interesant este faptul că încetarea focului a primit şi aprobarea Arabiei saudite, inamic declarat al preşedintelui Bachar al-Assad. Iar ca dimensiune simbolică, merită notat că acordul a intrat în vigoare într-un moment cînd numărul victimelor în Siria a trecut de 300 000 de morţi, dintre care în jur de 87 000 sunt civili.

O vagă speranţă există deci că negocierile de pace ar putea fi reluate dacă încetarea focului se menţine, măcar o săptămînă, în ciuda incidentelor izolate, repertoriate de altfel cu grijă. Există însă, cum scrie presa franceză, unele dileme nerezolvate pe teren. Grupurile rebele considerate ca fiind “neteroriste” sunt practic obligate să se separe de altele cu care au colaborat pînă acum în lupta împotriva lui Bachar al-Assad, şi care sunt calificate de jihadiste. Ne aflăm deci într-un moment de clarificare pe teren, unde pînă acum a domnit haosul.

Americanii s-au declarat dispuşi să intre împreună cu ruşii în acţiune împotriva tuturor grupurilor care predică terorismul. Ceea ce îi obligă deci în prezent pe mulţi insurgenţi la o repoziţionare. O situaţie specială este aceea a unui puternic grup salafist, sprijinit financiar de Qatar. Si el a declarat că respectă acordul de încetare a focului, deşi, din punctul de vedere al occidentalilor, salafismul rămîne o doctrină care hrăneşte masiv vocaţiile jihadiste.

Un responsabil onusian se declara prea puţin încrezător în şansele de reuşită ale acestui acord. Printre insurgenţii consideraţi neteroriştii există şi dizidenţi, sau indivizi radicalizaţi care s-ar putea să migreze spre liniile jihadiste. In plus, nici americanii şi nici ruşii nu le-au promis insurgenţilor că Bachar al-Assad va fi invitat să plece de la putere în caz de menţinere a încetării focului. S-ar putea spune că americanii, în prezent, preferă să se alinieze pe poziţia ruşilor, şi deci să-i rezerve un rol preşedintelui sirian în viitorul proces de pace. Si aceasta pentru că America priveşte cu oroare perspectiva unei eventuale intervenţii a trupelor sale pe teren. Washington-ul caută deci soluţii la criza siriană dar astfel încît să nu mai fie obligat să trimită militari în Orientul apropiat.

Un cuvînt şi despre Libia, conflict care evoluează ca un ecou faţă de ceea ce se întîmplă în Siria. Sigur că libienii vor să evite scenariul sirian, dar ei rămîn divizaţi şi ţara apare fragmentată, ceea ce suscită în continuare îngrijorare. Mai ale că generalul Haftar şi forţele pe care le conduce sprijină autorităţile paralele din Libia, iar mai nou a luat sub control pricipala regiune petrolieră. Comunitatea internaţională lansează în context mai multe apeluri pentru evitarea unui război civil frontal între cele două autorităţi, ceea ce ar însemna o nouă catastrofă regională.