Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ceremonie la Paris în memoria tuturor victimelor terorismului

000_arp4348724_0.jpg

Ceremonie la Hôtel des Invalides dupa atentatul de pe 13 noiembrie 2015
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

La Paris are loc luni 19 septembrie o ceremonie omagială pentru "toate victimele terorismului". Preşedintele François Hollande urmează să pronunţe un discurs într-un context în care ameninţarea teroristă persistă dar a devenit şi un subiect de campanie electorală în perspectiva prezidenţialelor de anul viitor.

Ziua de 19 septembrie nu a fost aleasă întîmplător pentru omagierea victimelor terorismului în general.  Pe data de 19 septembrie 1989 un avion francez care efectua un zbor între Brazaville şi Paris a explodat deasupra Nigerului. In avion se aflau 170 de persoane, dintre care 54 de francezi, iar ulterior ancheta a pus în evidenţă faptul că atentatul fusese orchestrat de regimul libian. La ora aceea Muammar Gaddafi invadase statul Ciad iar Franţa şi Statele Unite se opuneau politicii sale.

Din 1998 încoace Asociaţia franceză a victimelor terorismului se reuneşte în fiecare an pe data de 19 septembrie în jurul unui monument, în gădinile Muzeului Armatei (Hôtel des Invalides) pentru a onora memoria sutelor de oameni care şi-au pierdut viaţa în urma unor atentate. Respectivul monument este şi singurul, în Franţa, dedicat victimelor terorismului.

La ceremonie şi-au anunţat prezenţa mai mulţi membri ai guvernului, unii lideri ai opoziţiei şi reprezentanţii a numeroase organizaţii neguvernamentale. Si nu este exclus ca data de 19 septembrie să fie reţinută pe viitor în calendarul oficial ca o zi de omagiu naţional pentru victimele terorismului. Familiile victimelor aşteaptă din partea statului mai multă solidaritate în contextul dramelor pe care le-au trăit. Si în general pentru francezi tema legată de combaterea terorismului şi de securitate a devenit la fel de importantă precum lupta împotriva şomajului, în contextul dezbaterilor electorale. Opoziţia critică de altfel sistematic executivul socialist în materie bilanţ la capitolul securităţii.