Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un prim centru pentru "deradicalizare" în Franţa

000_g403b_0.jpg

Centrul de deradicalizare de la Beaumont-en-Véron
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Franţa, peste cîteva zile va deveni funcţional primul "centru de deradicalizare" unde vor fi trimişi mai mulţi tineri avînd între 18 şi 30 de ani. Agenţia France Presse vorbeşte în context de o "premieră mondială" în eforturile pe care le face Franţa, dar şi occidentul în general, pentru a contracara puterea de atracţie a jihadismului.

Acest prim centru este situat în regiunea Loarei, mai precis în localitatea Beaumont-en-Véron, la două ore cu maşina de Paris, iar numele său oficial sună cam aşa: "centru de prevenire, integrare şi cetăţenie". Ne aflăm deci într-o fază experimentală a iniţiativei, cu menţiunea multor responsabili că soluţie miracol nu există în contextul luptei împotriva îndoctrinărilor islamiste, salafiste şi jihadiste. Tinerii care se vor duce primii să-şi petreacă mai multe luni în acest centru sunt voluntari, iar pedagogii şi personalul de acolo vor încerca, prin diverse metode, să le "dezvolte spiritul critic".

Potrivit statisticilor oficiale în jur de 15 000 de tineri au un profil de "radicalizaţi" în Franţa, ceea ce înseamnă că pentru "imunizarea" lor în faţa ideologiilor asasine trebuie depus un enorm efort. De altfel statul francez a alocat din 2015 încoace în jur de 20 de milioane de euro pentru prevenirea radicalizării.

Iniţiativa de creare a acestor centre a suscitat unele critici printre specialişti care consideră că "deradicalizarea" trebuie să se facă într-un mod mai discret. Într-un astfel de centru tinerii radicalizaţi sunt de fapt izolaţi de societate şi nu este exclus ca între ei să apară un fel de complicitate, ceea ce se va dovedi contra-productiv, declară de exemplu pentru France Presse un fost deţinut francez la Guantanamo care între timp s-a angajat în lupta de deradicalizare. 

Merită semnalat în legătură cu acest subiect şi rezultatul unui sondaj realizat în Franţa de unde rezultă că un sfert dintre musulmanii francezi practică un islam rigorist, formînd de fapt un fel de societate paralelă.