Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU şi OCDE: Migranţii şi refugiaţii – urgenţă pe plan mondial

migrants-slovenie_0.jpg

Migranti pe teritoriul european, 2015
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Reprezentanţii din 193 de ţări sunt reuniţi la New York pentru adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care şi-a propus însă în preludiu să se ocupe întîi de problema refugiaţilor. Fenomenul s-a agravat pe fondul războiului din Siria şi al destabilizării unor vaste regiuni din Orientul apropiat şi din Africa. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a publicat un raport privind imigraţia şi invită toate ţările să iasă din logica discursurilor abstracte pentru a se concentra concret pe problemele migranţilor. ONU lansează în context un "pact mondial" împotriva xenofobiei, dar trebuie să observăm că organizaţia are o capacitate redusă de acţiune.

Insecuritatea de pe planetă este un eşec al ONU

Faptul că în lume, în ultimile decenii, s-au multiplicat războaiele, conflictele inter-etnice şi focarele de criză, faptul că a crescut numărul de migranţi şi de refugiaţi sunt tot atîtea expresii ale unui eşec: cel al maşinăriei numită ONU de a interveni în problemele planetei şi de a impune soluţii. Să ne imaginăm o secundă că undeva, pe o stradă, mai multe case au luat foc şi că vecinii îşi dau întîlnire pentru a discuta nu despre cum ar putea fi stins incendiul, întrucît nu au mijloace pentru aşa ceva, ci despre cum ar putea lupta împotriva fumului care îi asfixiază.

Fără să fiu răutăcios, aşa mi se pare mie personal această reuniune pe tema imigraţiei. Organizaţia Naţiunilor Unite nu a reuşit să stingă focarele de criză din Orientul Apropiat, din zona sub-sahariană sau din regiunea marilor lacuri, dar încearcă acum să lanseze un apel la mai multă generozitate în privinţa imigranţilor. Ideal ar fi fost ca această maşinărie internaţională să dispună de fonduri, mijloace militare şi precum şi de autoritate diplomatică pentru a impune pacea peste tot, şi atunci n-ar mai fi contabilizat astăzi 65 de milioane de persoane deplasate pe întreaga planetă.

Sigur, este legitim să li se ceară ţărilor bogate să facă un efort mai mare şi să primească mai mulţi refugiaţi. Imposibil însă să nu vedem în spatele acestui apel recunoaşterea unui eşec: acela al întregii comunităţi internaţioanale de a conlucra pentru a asigura pacea şi stabilitatea.

Cifrele sunt în orice caz dramatice şi de natură să perturbe în continuare peisajul politic în Europa dar şi pe continentul nord-american. Intenţiile bune şi apelurile la generozitate şi altruism au limitele lor. Iar ele se izbesc, cel puţin în Europa, de numeroase temeri, îndoieli care emană din sînul unei populaţii îngrijorate, şi care îşi exprimă în urne îngrijorarea. Este cazul în Germania, ţara care a primit cei mai mulţi refugiaţi anul trecut, cu un elan umanist deosebit încarnat de cancelara Angela Merkel. Tot doamna Merkel este însă sancţionată acum de alegători care doresc o altă politică, mai multă prudenţă şi de fapt mai puţini străini în ţara lor.

OCDE: avertismente inclusiv de ordin politic

In raportul OCDE-ului se precizează că încrederea cetăţenilor în capacitatea celor care îi conduc de a gestiona problema migraţiilor scade în mod vizibil. O parte tot mai mare a europenilor, dar fenomenul este vizibil şi în alte ţările membre ale OCDE-ului, aderă la discursul extremei drepte care se opune imigraţiei. Iar statisticile şi analizele care arată că imigraţia este profitabilă pentru economie nu sunt de natură să reducă tendinţa.

Nimic de spus, deci, ideea unui “pact mondial” împotriva xenofobiei este exemplară. El nu are însă nici o şansă să ducă la vreun rezultat fără combinarea acestui pact cu altele. Planetei îi mai trebuie un “pact mondial” în favoarea păcii, un altul pentru eradicarea sărăciei, un altul pentru transferarea prosperităţii prin cercuri concentrice din zonele bogate în cele sărace… Si, în sfîrşit, un pact şi mai ambiţios decît cel semnat anul trecut la Paris pentru protejarea mediului înconjurător întrucît poluarea a produs şi primii migranţi climatici.

In prezent problema migraţiilor şi a securităţii este atît de complexă încît riscă să afecteze şi mecanismele democraţiei. Uniunea Europeană se află în prezent într-o fază de turbulenţă în acest sens, cu o gravă fractură est-vest la capitolul politicii migratorii şi cu tendinţe populiste şi extremiste care amintesc de perioada interbelică.

Revenind însă la summit-ul ONU pe tema migranţilor: el este primul de acest gen organizat de la fondarea acestei instituţii, fapt salutar pentru sensibilizarea opiniei publice mondiale în legătură cu marea dramă a persoanelor deplasate şi refugiate. Mai rămîne încă ca dincolo de vorbele spuse de la tribuna ONU să se întîmple în mod concret miracolul trecerii la fapte, urgenţa fiind pacea mondială ca bază pentru rezolvarea celorlalte probleme.