Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU: Manevre în culise pentru desemnarea viitorului secretar general

ban-ki-moon-syrie.jpg

Ban Ki-moon, sfîrsit de mandat ca secretar general al ONU
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

La ONU, unde şefii de stat şi de guvern ai planetei sunt reuniţi pentru a discuta despre problemele lumii, o mai puţin vizibilă se dă în culise pentru desemnarea viitorului secretar general al organizaţiei, întrucît Ban Ki-moon îşi încheie al doilea mandat. Intr-o poziţie de favorit se află fostul prim ministru portughez Antonio Guterres, în vîrstă de 67 de ani.

Antonio Gutteres cunoaşte bine mecanismul interior al Organizaţiei Naţiunilor Unite, ca fost înalt comisar ONU pentru refugiaţi. In prezent, după cum ne informează agenţia France Presse, zece candidaţi îşi încearcă şansa, cinci bărbaţi şi cinci femei. Printre candidaţii femei se numără fosta ministră a afacerilor externe din Republica Moldova, Natalia Gherman, şi bulgara Irina Bokova aflată în prezent în fruntea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Stiinţă şi Cultură. In mod normal postul de secretar general ONU ar trebui să revină în prezent Europei, după ce în ultimii ani el a fost ocupat de demnitari originari din Asia şi din Africa.

In mod oficial, succesorul lui Ban Ki-moon este investit de Adunarea generală ONU formată din 193 de membri. In mod real, însă, el este ales de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate ONU în contextul în care membrii permanenţi au drept de veto (este vorba de Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia).

Luptele din culise se duc în special între ruşi şi occidentali. Ruşii ar dori ca viitorul candidat să fie originar din Europa de răsărit, deşi acum majoritatea ţărilor europene din fostul bloc comunist fac parte din NATO şi din Uniunea Europeană. Antonio Gutteres ar conveni în orice caz Franţei, pentru că este socialist şi francofon. Irina Bokova era un candidat credibil, fiind şi femeie, dar nu o vor americanii pentru că a facilitat intrarea Palestinei în UNESCO (scrie Le Monde).

Tratativele continuă şi vom afla cu siguranţă mai multe după două runde de vot cu uşile închise care vor avea loc pe 26 septembrie şi pe 4 octombrie.