Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa omagiază victimele terorismului

fh_terrorisme.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, a depus o jerbà de flori în memoria victimelor terorismului, 19 septembrie 2016
François Hollande, presedintele Frantei, a depus o jerbà de flori în memoria victimelor terorismului, 19 septembrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Michel Euler

Franţa a adus luni un omagiu naţional victimelor terorismului. O ceremonie s-a derulat în curtea Invalizilor în prezenţa victimelor încă în viaţă, a famillilor celor dispăruţi şi a clasei politice franceze în frunte cu şeful statului. Ocazie cu care François Hollande a evocat necesitatea de a angaja mijloace suplimentare în combaterea terorismului.

In principiu, toate victimele franceze – mai exact supravieţuitorii - atacurilor teroriste au fost invitate la ceremonia de la Invalizi. Cele ale dramelor din Franţa şi din străinătate, din 2015 dar şi cele ale ultimului atac în masă, cel de la Nisa din 14 iulie. Potrivit anumitor protagonişti, ceremonia a fost însă pregătită cam în grabă şi astfel s-ar fi uitat unele familii, de exemplu cele ale atentatului de la Karachi din Pakistan din 2002, atac în care au murit 11 francezi.

Familiile victimelor decedate au fost primele care au luat cuvântul. Apoi au intervenit asociaţiile de victime, cele care sunt în fapt la originea acestei zile naţionale de 19 septembrie. Organizat de aproape două decenii, omagiul a căpătat evident în acest an o cu totul altă dimensiune. Data de 19 septembrie a fost aleasă în memoria victimelor unui atentat comis în această zi a anului 1989 împotriva unui avion al companiei franceze UTA doborât deasupra Nigerului. 170 de persoane aveau să-şi piardă viaţa atunci printre care şi 54 de francezi.

In fine, după aceste intervenţii a venit momentul citirii numelor celor decedaţi de anul trecut încoace, 230 de nume de morţi în Franţa sau în afara ţării, moment fireşte extrem de emoţionant. Inainte de terminarea vibrantei ceremonii, a venit rândul lui François Hollande să se exprime. Seful statului a anunţat mijloace suplimentare pentru a combate terorismul şi a promis o reorganizare şi o mărire a fondului de indemnizare a victimelor terorismului.

Un fond unic în lume

Creat în 1986, Fondul de garanţie a victimelor actelor teroriste şi altor infranţiuni – pe scurt FGTI – « este un organ unic în lume, original şi care indemnizează toate prejudiciile suferite de victime » afirmă Françoise Rudetzki, membră în consiliul de administraţie al Fondului.

« Fondul nu mai poate rămâne în acest stadiu. Resursele sale trebuie revizuite iar statul va fi garantul lui în timp » a declarat François Hollande. Un preşedinte care a promis pe viitor o indemnizare « justă şi transparentă » a victimelor, fără să dea însă detalii suplimentare.

Cine poate fi indemnizat de acest Fond ?

Sunt considerate victime ale terorismului, persoanele rănite – fizic sau psihologic – şi familiile celor decedaţi. Străinii atinşi de un atac comis în Franţa pot beneficia şi ei de acest fond. La fel şi francezii victime ale unui atac comis în străinătate.

Pentru persoanele ucise, Fondul se ocupă de funeralii şi indemnizează familiile victimelor pentru prejudiciile morale şi economice suferite. Orfanii pot beneficia de un statut special şi de un ajutor financiar pentru educaţie.

Pentru răniţi, Fondul dă bani pentru traumele corporale şi toate prejudiciile ulterioare din cauza atentatului. De exemplu, în caz de handicap, Fondul se va ocupa de găsirea unei locuinţe adaptate, de mutare şi de cumpărarea eventuală a unei maşini adaptate.

In fine, trebuie spus că în Franţa victimele terorismului beneficiază şi de statutul de victime civile de război ceeace implică automat acces gratuit la îngrijiri medicale.

Cum e finanţat acest fond ?

Fondul de garanţie a victimelor e finanţat de o contribuţie de 4,30 euro prelevaţi de pe fiecare din cele 80 de milioane de contracte de asigurare. Actualmente fondul dispune de rezerve de circa 1,5 miliarde de euro, « bani suficienţi pentru a indemniza toate victimele recentelor atacuri » a ţinut să precizeze în iulie secretarul de stat însărcinat cu Ajutoarele în favoarea victimelor.

 
Franţa omagiază victimele terorismului