Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Deîndată ce devii francez, toţi strămoşii tăi sunt gali". Sarkozy provoacă critici virulente cu această declaraţie

sarko.jpg

Nicolas Sarkozy, candidat la primarele dreptei pentru prezidentialele de anul viitor, pe 19 septembrie 2016 la Franconville
Nicolas Sarkozy, candidat la primarele dreptei pentru prezidentialele de anul viitor, pe 19 septembrie 2016 la Franconville
Image source: 
afp.com/PHILIPPE WOJAZER

În cursul unei reuniuni publice, fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, pretendent la o nouă candidatură la şefia statului, a dorit să laude principiul asimilării. În acest sens, el a estimat că "deîndată ce devii francez, toţi strămoşii tăi sunt gali". Întreaga clasă politică–inclusiv din propria tabără–a criticat vehement această nouă declaraţie a lui Sarkozy.

In discursul său, Nicolas Sarkozy a denunţat « tirania minorităţilor » şi a promis că dacă va fi ales din nou preşedinte anul viitor, va fi « preşedintele singurei comunităţi care există în Franţa, aceea franceză. Dacă vrem să devenim francezi, trebuie să vorbim franceză şi să trăim ca francezii. Nu ne vom mulţumi doar cu integrarea, vom pretinde asimilarea. Deîndată ce devii francez, toţi strămoşii tăi sunt gali » a spus pretendentul la un nou mandat prezidenţial.

Semn că alegerile primare interne partidului conservator din opoziţie se apropie cu paşi repezi, adversarii lui Sarkozy la aceste primare au fost primii care l-au criticat pe ex-preşedintele francez. Fostul premier Alain Juppé declarat că « zâmbeşte dar doar puţin » la astfel de declaraţii şi a denunţat principiul de asimilare. « Asta ar însemna că suntem toţi la fel, că suntem rupţi de rădăcinile noastre. Un pom căruia îi tai răcăcinile, moare » spune Juppé. Bruno Le Maire, alt candidat la candidatura conservatorilor, i-a cerut lui Sarkozy « să nu ne caricaturăm prin vorbe ».

Evident că nici stânga guvernamentală nu s-a abţinut de la criticii şi ironii. « Poate că e cazul să-i dăm o lecţie de istorie domnului Sarkozy » a spus astfel ministrul Educaţiei, Najat Vallaud-Belkacem.

 
« Deîndată ce devii francez, toţi strămoşii tăi sunt gali » : Sarkozy provoacă critici virulente cu această declaraţie