Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Început de an universitar tensionat în Franţa

rentree.jpg

Amfiteatru arhiplin într-o universitate francezà
Amfiteatru arhiplin într-o universitate francezà
Sursa imaginii: 
ledauphine.com

În ajunul unui nou an universitar, secretarul de stat francez la Învăţământ superior, Thierry Mandon, readuce în actualitate o propunere riscantă: aceea a selecţionării studenţilor care vor să ajungă în anii superiori de la facultate – la master, de exemplu.

Câteva cifre pentru început: 2,6 milioane de studenţi încep noul an universitar, cu aproape 46 de mii mai mulţi decât anul trecut. Dintre aceştia, peste 32 de mii de studenţi suplimentari sunt aşteptaţi pe băncile universităţilor – restul urmează filiere paralele mai selective. O cerere deci tot mai mare care e pe cale să blocheze întregul sistem. Amfiteatrele sunt déjà arhipline, pentru anumite filiere, studenţii admişi sunt traşi la sorţi, înscrierile la master provoacă ambuteiaje, şamd.

« Nu e un început de an la care să visezi » a recunoscut Thierry Mandon. Secretarul de stat francez la Învăţământ superior mai spune că « trăim un şoc demografic care se va accelera. Presiunea este uriaşă şi actualul sistem nu va putea face faţă pe termen lung fără schimbări profunde ». De partea sa, Snepsup-FSU, principalul sindicat al personalului din universităţi, spune că « asistăm la cel mai dificil început de an universitar din 2009 încoace ». Cursuri anulate din lipsă de spaţiu adecvat, săli degradate, elevi care n-au încă loc în universităţi – reproşurile sunt multiple. Și totuşi secretarul de stat încearcă să fie pozitiv : « E mai bine decât anul trecut » spune el, când, e adevărat, veniseră pe « piaţă » 60 de mii de studenţi noi în universităţi, de două ori mai mulţi decât acum.

În ciuda situaţiei sub presiune, oficialul francez respinge ideea unui examen de admitere la facultate. Dar preconizează o selecţie a celor care vor să urmeze un master 1 – echivalentul anului 4 de facultate. Până acum, ministrul de tutelă al lui Thierry Mandon, Najat Vallaud-Belkacem, prefera termenul mai consensual de « recrutare pe criterii obiective şi transparente ». Trebuie spus că în Franţa, selecţia în universităţi se face azi doar între master 1 şi master 2 – adică între anii 4 şi 5. Lucru ce lasă anual sute de studenţi fără diploma finală a cursurilor pe care le-au ales la intrarea în master 1. De unde deci ideea secretarului de stat de a introduce o lege nouă începând cu anul viitor care să permită selecţionarea celor care intră în master 1.

O altă noutate a fost dezvăluită de secretarul de stat francez la acest început de an universitar, faptul că « între 6 şi 10 universităţi » vor deveni proprietarele localurilor în care funcţionează fără să scoată vreun ban din buzunar, fiind ale statului. Un fel de a le da mai multe mijloace financiare acestor universităţi, de cele mai multe ori cu conturile goale din cauza măririi efectivelor fără o majorare a bugetelor. « Respectivele localuri vor putea fi folosite cum vor crede de cuvinţă responsabilii, inclusiv vor putea fi vândute » precizează responsabilul guvernamental.

 
Inceput de an universitar tensionat în Franţa