
Special Paris
ONU la căpătîul dezastrului sirian
2014-02-22t191102z_270516228_gm1ea2n08sq01_rtrmadp_3_syria-crisis-un_0.jpg

Eşecul acordului de încetare a focului în Siria
Toate agenţiile de presă şi toţi comentatorii constată astăzi că din acordul negociat de americani şi ruşi s-a ales praful şi pulberea. Luptele au fost reluate aproape pe toate fronturile în Siria. E ca şi cum timp de o săptămînă beligeranţii n-ar fi făcut decît să se odihnească şi să se reaprovizioneze pentru a relansa conflictul cu şi mai multă violenţă. Acest foileton dramatic sirian pare scris de o mînă de scenarişti care au darul de a complica şi mai mult situaţia cu fiecare nou episod.
În ultimile zile el a fost complicat de atacul aerian, comis din eroare, de americani împotriva unor poziţii ale armatei siriene, precum şi de atacul comis împotriva unui convoi umanitar. Dacă americanii şi-au recunoscut eroarea, în privinţa convoiului umanitar situaţia este încă tulbure. Cotidianul Le Monde evoca şi posibilitatea unui fel de "replică" rusească după ce bombele americane au ucis mai mulţi soldaţi ai regimului de la Damasc. Cum s-a mai întîmplat şi cu alte tentative de încetare a focului, fiecare tabără dă vina pe cealaltă pentru acest eşec.
Armata siriană a anunţat luni seară, deci exact la o săptămînă după intrarea în vigoare a acordului-test, că îşi reia acţiunile. Autorităţile de la Damasc au repertoriat 300 de încălcări ale încetării focului din partea rebelilor. De notat că pentru Damasc toţi cei care i se opun lui Bachar al-Assad sunt desemnaţi de fapt drept terorişti. In virtutea înţelegerii dintre ruşi şi americani ar fi trebuit ca 250 000 de locuitori ai oraşului Alep, din sectorul controlat de rebeli, să primească un ajutor umanitar, dar camioanele n-au reuşit să treacă frontiera turcă.
Miercuri 21 septembrie Consiliul de Securitate ONU se reuneşte pentru a discuta despre Siria, ruşii şi americanii au prevăzut şi ei să se întîlnească pentru a discuta despre cum ar putea fi salvat acordul, dar speranţele sunt extrem de reduse în prezent.
Agendă încărcată pentru preşedintele Hollande
Preşedintele François Hollande urmează însă, în cursul zilei, de la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, să lanseze un nou apel în vederea încetării focului în Siria, şi să explice angajamentul internaţional al Franţei în mai multe zone de conflict.
François Hollande se exprimă pentru ultima dată la ONU în calitate de preşedinte al Franţei, cel puţin în contextul actualului mandat. Comentatori de la Le Monde şi Le Figaro consideră că această intervenţie este un fel de "testament diplomatic" al preşdintelui, doritor şi să-şi apele bilanţul internaţional după peste patru ani de exercitare a funcţiei supreme la Palatul Elysée. El va vorbi probabil şi despre angajamentul Franţei în Mali şi în alte zone ale Africii sub-sahariene, precum şi despre angjamentul francez în lupta împotriva terorismului.
Fără îndoială că va fi evocat şi angajamentul Franţei pe plan ecologic. Să nu uităm că în decembrie anul trecut Parisul a găzduit o importantă reuniune internaţională în contextul căreia a fost semnat un acord mondial pe tema luptei împotriva schimbărilor climaterice. Mîine, la New York, în contextul Adunării generale ONU, va avea loc o reuniune de evaluare. Pentru ca acordul să intre în vigoare el trebuie ratificat de 55 de ţări care să totalizeze 55 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră. In prezent el fost ratificat de numai 27 de state care reprezintă 39 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră, deci mai trebuie făcut un efort…
Legat de prezenţa preşedintelui francez la New York, agenţia France Presse arată că François Hollande nu a ratat niciodată o adunare general ONU de cînd a devenit preşedinte al Franţei, iar acum pe agenda sa figurează în jur de 20 de întîlniri bilaterale dintre care una cu opoziţia siriană şi alta cu preşedintele iranian Hassan Rohani. Ceea ce înseamnă că Franţa rămîne activă pe frontul diplomatic în vederea găsirii unei soluţii în Siria, într-un moment cînd ruşii şi americanii nu par să găsească o platformă comună pentru a stopa dezastrul.