Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O chestiune de etică…

2013-05-29t132035z_416059983_gm1e95t1n8201_rtrmadp_3_eu-economy-deficits_0.jpg

José Manuel Barroso
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Funcţionarii europeni de la Bruxelles îşi exprimă sub diferite forme stupoarea şi indignarea în legătură cu atitudinea fostului preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care şi-a pus competenţele în serviciul băncii Goldman Sachs. Intr-o petiţie lansată de şase funcţionari europeni şi care a acumulat pînă acum 140 000 de semnături este denunţat faptul că Barroso şi-a asumat acum o activitate contrară intereselor europene.

A fi funcţionar european, şi mai ales înalt funcţionar european, presupune un anumit comportament etic, ceea este stipulat de altfel în regulamentul casei numită Europa. Un cod de conduită semnat de comisarii europeni prevede, de exemplu, că aceştia, înainte de a trece în sfera privată după ce au servit Uniunea Europeană, trebuie să aştepte 18 luni. Ceea ce José Manuel Barroso a şi făcut, deci din punct de vedere legal nu i se poate reproşa nimic.

Si totuşi… Ceva nu este în regulă cînd ai fost preşedintele Comisiei Europene timp de zece ani (este cazul cu Barroso care a îndeplinit această funcţie între 2004 şi 2014) şi apoi treci efectiv de partea cealaltă a baricadei. Altfel spus într-un sector financiar fără scrupule, pentru care Uniunea Europeană este mai degrabă o structură care trebuie demolată în numele ultraliberalismului decît un partener de afaceri. Există un precedent care nu le-a căzut bine nici europenilor dar mai ales germanilor, şi anume atunci cînd Gerhard Schröder, după două mandate de cancelar, a plecat în sfera privată pentru a servi interesele grupului petrolier rus Gazprom (deşi cazul Schröder este mai nuanţat).

In cazul lui Barroso fisura morală apara ca fiind şi mai gravă, ceea ce denunţă mulţi funcţionari europeni, unii dintre ei citaţi de cotidianlul Le Monde cu data de 21 septembrie 2016. Un comitet de etică internă urmează să se pronunţe pe acest subiect la Bruxelles. Merită semnalat şi faptul că actualul Preşedinte al Comisiei europene Jean-Claude Juncker, este şi el criticat pentru întîrzierea cu care a reacţionat în privinţa "cazului Barroso".

Să aibă oare şi fostul premier al Luxemburgului o "slăbiciune" faţă de sectorul bancar?