Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Romii din Montreuil: care e polemica şi de ce nu se deblochează situaţia ? (Reportaj)

received_286827905019934.jpeg

Romii din Montreuil preferà sà doarmà în stradà decât în camerele care li s-au oferit la 30-40-50 de km depàrtare
Romii din Montreuil preferà sà doarmà în stradà decât în camerele care li s-au oferit la 30-40-50 de km depàrtare
Sursa imaginii: 
Liliana Hristache

Un grup de romi români, unii dintre ei sosiţi la Montreuil (estul Parisului) încă de acum un deceniu, sunt de câteva săptămâni, subiect de polemică între primăria comunistă a periferiei pariziene, asociaţiile care-i ajută şi voluntarii locali. În urma expulzării lor, acum două luni, de pe un teren viran pe care se instalaseră de ani de zile, cei circa 50 de romi au fost hărţuiţi de poliţie şi goniţi de pe un trotuar pe altul. În cele din urmă, zilele trecute, s-a găsit o soluţie care nu este însă pe placul romilor. Vasile Damian s-a dus să stea de vorbă cu ei şi cu responsabila asociaţiei Rom Réussite ca să înţeleagă unde este problema.

Liliana Hristache a creat Rom Réussite acum 2 ani ca să-i ajute pe romi, şi în particular pe cei din Montreuil, oraş în care a sosit şi ea acum un deceniu. Era deci normal să fie acum în prima linie. Câţi romi sunt azi în centrul polemicii, când şi de unde a plecat totul, ne spune Liliana :

« E vorba de 13 familii formate din 21 de copii şi 19 adulţi. Pe 28 iulie, la 6 dimineaţa, au venit cu poliţia şi au evacuat toate familiile. Totul fără să se aplice circulara din 26 august 2012. Aceasta autorizează expulzările de pe terenuri dar doar dacă în prealabil s-a făcut un diagnostic social, un diagnostic realizat de societatea Adoma » precizează Liliana Hristache.

Primarul comunist din Montreuil, Patrick Bessac, este cel care a cerut expulzarea estimând că « statul trebuie să-şi asume responsabilitatea » în acest dosar. Ce se întâmplă azi cu romii din Montreuil ?

« Au trecut două luni de la expulzare de pe boulevard de la Boissière. Două luni grele ; familiile au fost fugărite de poliţie, gonite de pe un loc pe altul. N-a înţeles nimeni de unde veneau ordinele de expulzare : de la primărie ? De la prefectură ? Să nu uităm că, copii de aici au între 3 luni şi 14 ani. Sunt deci şi copii foarte mici, bebeluşi la biberon, foarte obosiţi de hărţuială. Cei care şi-au petrecut tot anul şcolar la Montreuil, au primit un « cadou » dezastros de la primar : o vacanţă în stradă » exclamă Liliana Hristache.

Responsabila de la Rom Réussite apreciază însă sprijinul venit de la lumea artistico-culturală. « Peste 160 de personalităţi au semnat o petiţie în care denunţau « situaţia extrem de urgentă » a familiilor rome expulzate în iulie. Printre semnatari : actriţa Josiane Balasko, regizorul Costa-Gavras, Tony Gatlif şamd. »

Manifestatie de sprijin în favoarea romilor din Montreuil, 3 septembrie 2016

Problema romilor de la Montreuil părea rezolvată săptămâna trecută când li s-au propus cazări – provizorii – în diverse hoteluri. S-a terminat deci polemica ?

« Am avut o masă rotundă pe 13 septembrie la care au venit reprezentanţi ai prefecturii, ai primăriei, de la serviciile sociale şi cei de la serviciul locuinţelor. Prefectura venit cu 9 propuneri de locuinţe – am obţinut 11 în cele din urmă. Locuinţe provizorii, adică locuri în hoteluri pe perioade limitate dar reînnoibile. Am fost foarte mulţumită pentru că din proprie experienţă ştiu că şi hotelul e o soluţie. A fost însă foarte greu să convingem familiile cu toate că de două luni locuiesc în stradă. Au fost reticenţi pentru că hotelurile erau la 30 sau chiar 40 de kilometrii depărtare de Montreuil unde mulţi îşi aveau însă copii şcolarizaţi. Acordarea unui loc la hotel este însă « un joc » foarte important pe care trebuie să-l acceptăm. Dacă jucăm până la capăt, câştigăm. Cei de la serviciul social de atribuire a camerelor, dacă văd că acceptăm toate propunerile lor, la un moment dat familiilor li se vor propune locuri în hoteluri pentrun un an sau chiar doi. Eu prin asta am trecut şi le-am zis celor de aici: lupta contează. Familiile astea de zece ani stau pe unde apucă, sunt mai departe expulzaţi de colo colo. Cred că a venit momentul să-şi câştige şi ei drepturile şi prin sistemul hotelurilor, se poate. Pentru asta însă trebuie să fie şi ei puternici, să joace jocul şi să meargă până la capăt » spune responsabila de la Rom Réussite.

Problema este că romii expulzaţi din Montreuil sunt în continuare tot acolo, sunt instalaţi în condiţii mai mult decât mizerabile în stradă. După o noapte-două petrecute la hotel, departe de oraş, nu mai vor s-o asculte pe Liliana Hristache, spre disperarea şi tristeţea acesteia din urmă.

De ce această opoziţie, încearcă să ne explice Daniel Lăcătuş şi fratele lui, ambii instalaţi într-un cort în spatele teatrului din Montreuil :

« Vreau să rămân la Montreuil ; aici îmi merg copii la şcoală. Nu înţeleg ce are primarul ăsta cu noi... Oricum nu e de capul lui, nu e după el, are peste capul lui unul şi mai mare. Suntem europeni, nu suntem animale. Nu are ce să ne facă ! Mai bine să ne dea un platz că plătim ; plătim caravanele, plătim apa şi plătim electrica. Nu vrem să mergem la hoteluri pentru că sunt prea departe. Cum să vin eu zi de zi de la 50 de kilometri ca să-mi aduc copii aici la şcoală ? În plus, la hotel nu te lasă să-ţi faci de mâncare, nu ai voie să faci absolut nimic acolo ».

Romi instalati în piata din fata primàriei din Montreuil

De notat că asociaţia Amnesty International a stat de vorbă cu romii din Montreuil de pe stradă. ONG-ul a denunţat « o situaţie intolerabilă şi nedemnă ».