Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul organizează o nouă "zi fără maşină"

sans_voitures.jpg

Celebra Avenue des Champs-Elysées este rezervatà pietonilor si ciclistilor în fiecare primà duminicà a lunii
Celebra Avenue des Champs-Elysées este rezervatà pietonilor si ciclistilor în fiecare primà duminicà a lunii
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Parisul a organizat duminică 25 septembrie o nouă "zi fără maşină", o iniţiativă destinată să sensibilizeze populaţia capitalei franceze la efectele poluării atmosferice şi sonore. Zeci de mii de parizieni au profitat aşadar de carosabilul oraşului pentru a se plimba pe jos, cu bicicleta sau … cu umbrela, jumătate din zi fiind ploiasă.

De la 11 dimineaţa la 6 după-amiaza, parizienii dar şi turiştii au putut profita de această "zi fără maşină" pentru a lua cu asalt carosabilul. 45% din teritoriul capitalei - de 5 ori mai mult decât la prima ediţie de acest organizată anul trecut - adică 650 de kilometrii de şosea au fost rezervaţi acum pietonilor, cicliştilor şi celor cu role. Toate cele 20 de arondismente ale Parisului au luat parte la evenimentul promovat de primăria Parisului. Aveau voie să circule doar transportul în comun, urgenţele, pompierii şi taxiurile dar cu 20 km/oră. Au fost însă zone, mai ales în centru, complet închise circulaţiei auto şi moto.

În aceste uriaşe zone pietonale, municipalitatea a organizat o serie de animaţii pentru toate vârstele dar şi plimbări, itinerarii insolite prin Paris. Evenimentul va fi organizat în fiecare an iar din aprilie încoace, primăria socialistă a instaurat şi prima duminică a lunii rezervată pietonilor pe celebra Avenue des Champs-Elysées. Primăriţa Anne Hidalgo doreşte astfel să reducă tot mai mult traficul auto în capitală şi să promoveze transporturile nepoluante. Dealtfel de la începutul anului, vehiculele cele mai poluante nu mai au voie să circule în capitală. Începând de luni 26 septembrie, aproape 4 kilometrii de şosea rapidă din centrul Parisului, de pe malul Senei - de la piaţa Concorde la portul Arsenal - vor fi definitiv rezervaţi pietonilor, spre disperarea automobiliştilor din periferie care trebuie să traverseze Parisul dar şi a dreptei din opoziţie.

Alte oraşe din lume au luat exemplul Parisului. La New York a avut loc anul acesta în primăvară prima zi fără maşină. In Maroc, Casablanca şi Marrakech au organizat acelaşi lucru în luna mai.

La Paris, această "zi fără maşină" a fost în fapt perturbată doar de o ploaie fină care s-a abătut câteva ore asupra capitalei înainte de a lăsa din nou loc unui cer senin. Week-endul viitor, maşinile vor reveni însă în forţă la Paris cu ocazia inaugurării noii ediţii a Salonului auto.

 
Parisul organizeazà o nouà "zi fàrà masinà"