Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord de pace istoric în Columbia

colombia_farc_conference.jpg

Rebeli FARC la o conferinta de pace
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Columbia deschide o nouă pagină de istorie prin semnarea unui acord de pace cu guerilla care a funcţionat ca un stat în stat timp de 52 de ani. Pe 2 octombrie anul viitor columbienii se vor exprima prin referendum pe marginea acestui acord de pace negociat timp de patru ani.

Intre guerilla columbiană (cunoscută sub numele de FARC – Forţele armate revoluţionare ale Columbiei) şi guvern a fost negociat un acord complex de 297 de pagini, conţinînd însă doar şase puncte principale, cu mai multe etape precise. Discuţiile s-au purtat cu ajutorul mai multor mediatori: Cuba, Norvegia, Venezuela, Chile, Statele Unite, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Vaticanul. In centrul acordului se află două mari obiective: dezarmarea celor 7000 de luptători, cîţi se mai află în jungla columbiană, şi transformarea mişcării în partid politic.

Intregul proces mai trebuie aprobat de populaţia columbiană. Ceea ce, după cum arată observatorii, ar trebui să se concretizeze întrucît ţara este obosită după jumătate de secol de violenţe soldate cu aproximativ 260 000 de morţi, 45 000 de dispăruţi şi aproape 7 milioane de persoane deplasate.

Incetarea focului se menţine de pe 29 august încoace, data decretării sale, o misiune ONU aflînd-se pe teren pentru supravegherea sa, împreună cu agenţi guvernamentali şi membri ai formaţiunilor FARC.

Mişcarea rebelă a luat fiinţă în 1964, cu o puternică tentă marxistă, cu scopul de a-i apăra pe ţăranii săraci în faţa marilor proprietari agricoli. Intr-un fel, rebelii pot considera că au cîştigat: guvernul s-a angajat să distribuie terenuri agricole şi să investească sume importante în dezvoltarea zonelor controlate de fostele forţe de guerilla. Acestea din urmă vor fi, în marea lor majoritate, amnistiate, deşi vor fi create şi tribunale militare pentru judecarea celor care s-au făcut vinovaţi de excese şi crime împotriva umanităţii, de ambele părţi, luptători FARC şi forţe paramilitare sau agenţi de stat.