
Special Paris
François Hollande promite că «jungla» de la Calais va fi «definitiv» dezmembrată
fh_calais.jpg

În faţa polemicilor provocate de criza migranţilor, cu ocazia primei sale vizite efectuate la Calais – dar nu şi în tabăra de refugiaţi – François Hollande a dorit să dea un semnal clar. « Totul va fi făcut până la sfârşitul anului. Ca să nu existe dubii cu privire la intenţiile şi voinţa noastră, voi reveni aici cu guvernul după dezmembrarea completă şi totală a taberei » promite preşedintele Franţei.
În tabăra de la Calais, cea mai mare din Franţa, s-ar afla din diferite estimări, între 7 şi 10 mii de migranţi, în majoritate dornici să treacă de cealaltă parte a Canalului mânecii, adică în Regatul unit. Condiţiile lor sanitare sunt dintre cele mai mizerabile care pot exista. În aşteptarea reglării situaţiei lor, respectivii migranţi vor fi dispersaţi, transferaţi în aşa-zise Centre de primire şi orientare. 164 de astfel de structuri sunt sau vor fi construite pe întreg teritoriul Hexagonului, cu avizul autorităţilor locale.
Criza migranţilor de la Calais a devenit un nou teren de confruntare politică între tabăra socialistă de la putere şi opoziţia conservatoare care încearcă să recupereze cu această abordare, o parte dintre alegătorii extremei drepte. În discursul său susţinut în faţa jandarmilor din Calais, şeful statul a denunţat deci « instrumentalizarea şi polemicile care întorc spatele valorilor republicane », o aluzie clară la adresa dreptei. « Am venit la Calais ca să le spun locuitorilor exasperaţi că suntem pe cale să găsim o soluţie şi că-i vom proteja. Am venit deasemenea aici ca să le zic migranţilor disperaţi că nu vor mai sta aici pentru că locul lor nu e aici. De aceea vom organiza demontarea completă şi definitivă a acestei tabere de la Calais » mai spune François Hollande.
În intervenţia sa de la Calais, liderul francez a lansat şi un apel britanicilor rugându-i « să ia parte la efortul umanitar pe care Franţa îl face şi va continua să-l facă » pentru a evacua tabăra.
Decizia britanicilor de a părăsi Uniunea europeană alimentează în Franţa un alt apel, acela de a revizui acordul de la Touquet, semnat în 2003. Acel acord, contestabil şi tot mai contestat, fixează în fapt frontiera britanică de partea franceză, pe malul francez al Canalului mânecii. Hollande a afirmat că « textul este în permanenţă discutat, completat şi precizat cu Londra. Nu trebuie să ne imaginăm însă că dacă spunem că cei de la Calais, să meargă în Regatul unit, reglăm problema. Acest lucru nu ar face decât să deschidă larg fluxul spre Marea Britanie, caz în care nu ar mai fi doar câteva mii de migranţi care ar veni aici » a pus în gardă liderul de la Elysée.