
Special Paris
Adolescenţii, ţinta violenţelor sexiste şi sexuale pe internet
cybersex.jpg

Specialiştii s-au concentrat asupra « violenţelor de pe internet şi reţelele sociale sub formă de insulte, hărţuire, umilire şi zvonuri. Aceste violenţe au particularitatea de a reduce fetele la aparenţa lor fizică. Violenţele vizează de asemenea să controleze sexualitatea fetelor şi să supravalorizeze virilitatea şi sexualitatea băieţilor ».
Ancheta dusă de Centrul parizian pentru egalitatea bărbaţi-femei Hubertine Auclert s-a realizat în rândul a 1.500 de adolescenţi din regiunea capitalei franceze. Aflăm astfel detalii despre practicile şi obiceiurile băieţilor şi deducem repede că fetele sunt principalele victime. Acestea din urmă de exemplu sunt de două ori mai des decât băieţii victime ale zvonurilor. Acelaşi lucru pentru selfies : de două ori mai multe fete decât băieţi au făcut, constrânse, astfel de autoportrete.
Lăsând deoparte cifrele, cercetătorii au căutat să înţeleagă cum se practică acest sexism on-line. Prima concluzie : « Violenţele sexiste şi sexuale nu sunt proprii noilor mijloacele de comunicare. Ele pre-existau déjà în mediul adolescenţilor dar pe internet şi pe reţelele de socializare – considerate ca făcând parte din spaţiul social real - ele se amplifică. Și cine spune spaţiu social, spune şi reguli implicite. Fetele sunt astfel incitate să-şi expună corpul, publicând deci fotografii. A refuza acest lucru echivalează cu a te rupe de această mult-aşteptată sociabilitate » mai scriu autorii studiului. Dar această expunere on-line nu se face oricum. « Fetele trebuie să se prezinte cât pot ele de bine dar fără să caute să atragă cu orice preţ privirea băieţilor. O bretea prea căzută poate fi astfel considerat ca un gest prea aţâţător care poate avea consecinţe sociale foarte grave. Regulile implicite sunt mult mai puţin stricte pentru băieţi. Cu alte cuvinte, ei trebuie să meargă mult mai departe în exhibiţionism decât fetele – să-şi arate de exemplul sexul – ca să fie sancţionaţi de prieteni » mai scriu autorii studiului privind violenţele sexiste şi sexuale. Cercetători care remarcă faptul că fetele nu sunt doar victime ; ele pot fi şi călăi, « fiind foarte implicate în cybersexism ».
În fine, consecinţele acestor violenţe pe internet şi reţelele de socializare nu sunt efemere. Ba dimpotrivă, anumite imagini, fotografii pot fi stocate multă vreme, ca nişte bombe cu explozii întârziate. « Imaginile sunt acumulate de prieteni şi prietene pentru a constitui cândva un « dosar » a cărui divulgare poate deveni un mijloc de presiune sau de şantaj. Problema este că aceste fenomene grave, adolescenţii au tendinţa de a le considera drept normale. Toate experienţele negative nu sunt neapărat percepute ca nişte violenţe ci mai degrabă sunt privite cu fatalism ». Nu-i deci de mirare că un elev din 4 victimă a acestui tip de violenţe nu se va destănui cuiva. Adulţii sunt în general de evitat pe motiv că nu ar fi competenţi în acest domeniu. In plus, reacţia lor ar putea fi interzicerea sau limitarea folosirii aparatelor conectate.