Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atelierul lui Brâncuşi de la Paris îşi deschide porţile pentru Mircea Cantor

thumb_medium.jpg

Mircea Cantor la atelierul lui Brâncusi
Sursa imaginii: 
credit foto: centrepompidou.fr

La Centrul naţional de artă şi de cultură Georges Pompidou de la Paris s-a deschis joi 29 septembrie o expoziţie purtînd semnătura artistului român Mircea Cantor pe tema instrumentalizării politice în România comunistă a operei lui Brîncuşi. Celebrul atelier al sculptorului român îşi deschide de fapt porţile pentru această expoziţie inedită despre care ne dă detalii Mircea Cantor la microfonul lui Matei Vişnec. 

Aş spune chiar că acest templu al artei moderne numit Beaubourg (sau Georges Pompidou) îşi deschide din nou porţile pentru Mircea Cantor, întrucît artistul român a avut deja o expoziţie personală aici, după ce i-a fost decernat premiul Marcel Duchamp în 2011.

De data aceasta artistul român propune un proiect care ţine şi de antropologia socială, mai precis el expune fotografii şi obiecte pentru a pune în lumină "fabricarea unui mit" de către regimul comunist, cel al artistului Constantin Brâncuşi pe post de geniu naţional şi simbol al culturii naţionale.

Receptarea sculptorului român a fost deci destul de sinuoasă în România, ocultîndu-se deseori faptul că Franţa a însemnat fereastra spre universalitate pentru Brîncuşi. Expoziţia care va dura pînă pe 27 martie anul viitor beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris şi al Ambasadei României în Franţa.

Să-l ascultăm acum pe artist, pe Mircea Cantor, care ne-a dat detalii despre demersul său.