Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


India ratifică acordul de la Paris privind schimbările climatice

Narendra Modi, seful guvernului nationalist hindus de la New Delhi

India, al treilea emiţător mondial de gaze cu efect de seră, a ratificat duminică acordul de la Paris privind schimbările climatice. Un mare pas spre intrarea în vigoare iminentă a tratatului.

Guvernul naţionalistul hindus condus de Narendra Modi a ales data simbolică de 2 octombrie, aniversarea lui Mahatma Gandhi, pentru a ratifica acordul de la Paris obţinut în urma conferinţei COP21 de anul trecut din capitala Franţei. Liderul mişcării pentru independenţa Indiei "a trăit o existenţă marcată de o slabă amprentă carbon" a declarat şeful guvrenului indian pentru a explica de ce a ales această zi pentru a semna acordul privind clima. Preşedinţia franceză a salutat printr-un comunicat de la palatul Elysée gestul indienilor. Documentul ratificat de New Delhi a fost transmis Naţiunilor unite dar nicio ceremonie nu a fost organizată în India pentru a celebra ratificarea.

Reamintim că acordul de la Paris urmăreşte să limiteze la sub două grade Celsius încălzirea climei în raport cu era pre-industrială. Pentru a intra în vigoare, acordul semnat în decembrie 2015 la Paris trebuie să fie ratificat de cel puţin 55 de state totalizând 55% din emisiile de gaze cu efect de seră. Un prag aproape atins. Graţie ratificării indiene, precedată de cele chineze şi americane, 62 de ţări din lume reprezentând 52 de procente din emisiile mondiale de gaze au ratificat textul. Uniunea europeană, cu cele 12% de emisii mondiale, ar urma să ratifice documentul în zilele următoare după o procedură accelerată.

 
India ratifică acordul de la Paris privind schimbările climatice