Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbarea din fruntea socialiştilor spanioli, soluţia crizei politice de la Madrid?

pedro_sanchez.jpg

Pedro Sanchez era adeptul unei linii foarte dure fatà de guvernul conservator spaniol
Pedro Sanchez era adeptul unei linii foarte dure fatà de guvernul conservator spaniol
Image source: 
REUTERS/Susana Vera

Criza politică persistentă de la Madrid a făcut sâmbătă o primă victimă: Pedro Sanchez, secretarul general al Partidului socialist muncitoresc spaniol (PSOE) a fost constrâns să demisioneze. Analiştii se întreabă dacă această demisie va rezolva criza politică cu care se confruntă ţara de luni de zile.

Mai mulţi lideri din PSOE criticau strategia dură a lui Pedro Sanchez de a bloca sistematic formarea unui guvern de către premierul conservator Mariano Rajoy. In cursul unei reuniuni a comitetului federal al partidului - un soi de parlament al mişcării - ţinut sâmbătă cu uşile închise, secretarul general a fost pus în minoritate de instanţele conducătoare ale partidului. Situaţie în care intransigentul Sanchez a fost nevoit să demisioneze.

Astfel s-ar putea deschide calea unui compromis în fruntea ţării. De 9 luni de zile, cei 85 de deputaţi socialişti se opuneau sistematic formării unui guvern de către conservatorul Rajoy. De acum încolo, cei 85 s-ar putea abţine, lucru ce ar permite ieşirea din impasul politic prin formarea unui guvern minoritar condus de dreapta.

De notat că plecarea lui Sanchez din fruntea PSOE ar urma să pună capăt şi tensiunilor provocate de numeroasele înfrângeri electorale suferite de socialişti de când erau conduşi de respectivul. După o perioadă de conducere interimară, socialiştii spanioli vor organiza un congres extraordinar de pe urma căruia mare favorită la succesiunea lui Sanchez se anunţă Susana Diaz, preşedinta executivului regional din Andaluzia.

Schimbarea din fruntea socialiştilor spanioli, soluţia crizei politice de la Madrid?