Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Aceşti unguri care visează la străinătate"-Le Monde

ungaria.jpg

Unguroaice în costume traditionale voteazà la referendumul anti-migranti din 2 octombrie 2016
Unguroaice în costume traditionale voteazà la referendumul anti-migranti din 2 octombrie 2016
Image source: 
REUTERS/Bernadett Szabo

Iată unul din paradoxurile Ungariei, această ţară est-europeană tentată de emigraţia economică: penuria de mână de lucru este strigătoare la cer dar guvernul ultraconservatorului Viktor Orban refuză să recurgă la imigraţie. O analiză pe această temă este prezentată de ziarul Le Monde.

Ziarul Le Monde pleacă de la exemplul uzinei Videoton de la sud de Budapesta, în căutare disperată de 200 de angajaţi. Situaţia acestui sub-contractant de piese auto e departe de a fi unică. "În toată Ungaria, avem clienţi care sunt nevoiţi să închidă linii de montaj în lipsă de mână de lucru" afirmă publicaţiei franceze directorul local al firmei Randstad.

În absenţa unei creşteri a salariilor, circa 400 de mii de maghiari - adică circa 10% din populaţia activă a ţării - lucrează în Europa de vest. Alţi 100-150 de mii sunt muncitori frontalieri, merg zilnic la lucru fie în Austria, fie în Slovacia. Cu un şomaj de sub 5% şi o demografie în bernă de mai multe decenii, numeroase regiuni din Ungaria au de lucru pentru toată lumea şi multe societăţi ameninţă că-şi opresc investiţiile. Circa 50 de mii de locuri de muncă din ţară nu-şi găsesc ocupanţi.

În faţa acestei situaţii, patronatul local a publicat în iunie o listă de revendicări care a făcut mult zgomot. Intitulată "Propuneri pentru a gestiona penuria de mână de lucru critică din Ungaria", ea sugera "introducerea unui program guvenamental pentru a atrage mână de lucru calificată" din străinătate. Patronii precizau că aşteaptă doar "oameni capabili să se integreze cultural". Trebuie spus, reaminteşte Le Monde, că "déjà în 2009, 83% dintre unguri refuzau orice imigraţie provenind din altă cultură. Ungurii se consideră de peste o mie de ani ca o insulă asediată. Lucru care face ca orice imigraţie să fie complicată, indiferent de situaţia politică". Ideea patronatului a deschis deci o dezbatere inedită privind imigraţia, subiect cvasi-tabuu în Ungaria lui Viktor Orban, precizează Le Monde. Se ştie că premierul de la Budapesta îi blochează pe migranţi la frontieră graţie unui zid de 4 metri înălţime în numele prezervării identităţii naţionale şi a riscului terorist.

Pentru a evita "soluţia externă", secretarul de stat al Familiei are o idee: "Să ne concentrăm pe resursele interne. Există între 700 şi 800 de mii de romi prost folosiţi în Ungaria, de cele mai multe ori afectaţi unor munci de interes general" spune responsabilul guvernamental. "Problema este că e greu să-i scoţi de acolo pentru că adesea aceşti oameni curăţă străzile, se ocupă de biblioteci sau de persoanele în vârstă de la ţară", afirmă un specialist de la un institut demografic din Budapesta.

Guvernul maghiar a încercat să încurajeze natalitatea, în particular acordând zeci de mii de euro familiilor cu mulţi copii. Măsura nu a avut însă niciun impact iar numărul de naşteri a diminuat din nou în primele 7 luni ale anului în curs.

Dacă ungurii îi detestă adesea pe migranţii economici, mulţi dintre ei mai visează să emigreze. Lansat anul trecut de guvern, programul destinat să-i convingă pe tinerii maghiari să revină acasă a fost discret închis vara aceasta. Doar 105 persoane au fost atrase de ajutoarele guvernamentale.

"Aceşti unguri care visează la străinătate"-Le Monde