Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc acuză manualele franceze că propagă «teoria genului»; Parisul dă o replică dură

papa_francisc.jpg

Papa Francisc acuzà manualele franceze cà propagà "teoria genului"
Papa Francisc acuzà manualele franceze cà propagà "teoria genului"
Sursa imaginii: 
REUTERS/Luca Zennaro

Papa Francisc a lansat duminică un atac inedit la adresa Franţei. In avionul care-l aducea înapoi la Roma din voiajul efectuat în Caucaz, suveranul Pontif a acuzat autorităţile franceze că propagă « teoria genului ». Pe ce se bazează acuzaţia Papei şi care au fost reacţiile Parisului?

Papa Francisc a început prin a le povesti jurnaliştilor care-l însoţeau în avion mărturia unui tată de familie francez şi catolic. Acesta i-ar fi spus, oripilat, că băieţelul lui de zece ani, la întrebarea « Ce vrei să te faci când o să fii mare ? », copilul i-a răspuns : « o fetiţă ». « Tatăl băiatului a înţeles că în manualele şcolare din Franţa se preda teoria genului. Acest lucru este contrar naturii şi denotă o dorinţă de a schimba mentalităţile, o colonizare ideologică » a estimat Suveranul Pontif. Pentru Papa Francisc, « a avea tendinţe homosexuale sau a schimba sexul e un lucru dar a preda pe această linie în şcoli, e altceva ». Cu o zi mai devreme, pe când se afla încă la Tbilissi – capitala Georgiei – şeful biserii catolice evocase déjà teoria genului, estimând că aceasta « face parte din războiul mondial dus ca să se distrugă mariajul ».

« Teoria genului » este o expresie utilizată de unii oameni care se îngrijorează de faptul că studiile şi învăţămintele actuale deschid calea spre o percepţie mai nuanţată a diferenţelor între sexe. Scoala franceză a fost în particular ţinta unor zvonuri şi acuzaţii în anii 2013-2014 în momentul mobilizării contra mariajului gay. Extremiştii, neo-fascişti, reacţionari şi integriştii catolici afirmau atunci – mai ales pe reţelele sociale - că « şcoala îi face pe copii să-şi piardă reperele, ba chiar şi identitatea ». De notat că gender studies sunt nişte studii de gen apărute în SUA şi prezente în Franţa dar la nivelul studiilor superioare.

Papa Francisc se lasă dus de nas de integrişti şi de nebunia lor mincinoasă

Ministrul francez al Educaţiei naţionale, Najat Vallaud-Belkacem a reacţionat deîndată la criticile Papei regretând că acesta « a folosit cuvinte prea uşor şi a adus acuzaţii nefondate ». Invitându-l pe şeful bisericii catolice să vină în Franţa ca să discute cu profesorii, oficialul francez a mai precizat că « în manuale se vorbeşte despre necesitatea de a nu ierarhiza între un gen sau altul. Nu-mi imaginam că Papa se poate lăsa dus de nas de integrişti şi de nebunia lor mincinoasă. Sunt furioasă » a mai spus Najat Vallaud-Belkacem. Principalul sindicat de profesori din Franţa a declarat de partea sa că « nu se predă nicio teorie a genului » şi a deplâns că « Papa nu ştie nimic din ceeace există în învăţământul francez ». In fine, Nathalie Kosciusko-Morizet, candidată la candidatura conservatorilor pentru prezidenţialele de anul viitor şi fostă pretendentă la primăria Parisului, a declarat şi ea că « Papa s-a cam grăbit cu această declaraţie ».

Precizăm că din 1989 încoace, în programele şcolare din Franţa, în cadrul luptei contra stereotipurilor şi a discriminărilor, este înscrisă o educaţie a egalităţii fete-băieţi. In acest sens de exemplu, se explică băieţilor că pot face dans şi fetelor că pot juca fotbal.

 
Papa Francisc acuză manualele franceze că propagă « teoria genului » ; Parisul dă o replică dură