Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la minele de materii prime, la filierele clandestine de deşeuri : parcursul telefoanelor mobile

Cutii cu telefoane mobile la "Les Ateliers du Bocage" destinate sà fie reciclate sau reparate - foto 2006

Ce se întâmplă cu telefoanele noastre mobile odată ce nu le mai folosim ? E o întrebare la care multă lume nu ştie să răspundă. O senatoare ecologistă din Franţa şi-a publicat recent concluziile pe această temă într-un lung raport.

Marie-Christine Blandin, senatoare ecologistă din nordul Franţei, a dorit să vadă, să înţeleagă care sunt etapele ciclului vieţii unui telefon mobil, de la extracţia materiilor prime care-l compun până la reciclarea sa eventuală şi filierele de export ilegale. Rezumatul raportului ei este publicat de ziarul Le Monde.

In primul rând, extragerea materiilor prime care compun un telefon mobil pune mai multe probleme etice. In primul rând, aurul, tungstenul şi coltanul sunt minereuri exploatate adesea în zone de conflict, precum Republica Democratică Congo. Exploatarea lor, controlată de grupuri armate care reţin o parte din venituri în detrimentul populaţiilor locale, alimentează conflictul. De unde şi expresia de « minereuri de sânge ». În aceleaşi zone, nu sunt respectate regulile elementare ale dreptului muncii, uneori cu condiţii dezastroase pentru minori.

Apoi, faza de fabricare a telefonului mobil este realizată într-o totală opacitate. Lucru problematic pentru utilizatori dar şi pentru filierele de reciclare care trebuie să realizeze analize complexe pentru a vedea ce metale sunt prezente în aparate. Rezultatul este că puţine deşeuri de acest fel sunt reciclate şi exploatate. Ori, un mobil cu cele circa 40 de minereuri şi metale preţioase pe care le conţine, reprezintă o adevărată « mină urbană ». Aur dar şi argint, cupru, platină, palladium, tantal, tunnsten, cobalt, iridium – totul sau aproape totul se găseşte în telefoanele mobile. Unele componente sunt preţioase, altele toxice pentru om şi pentru natură.

În al treilea rând, raportul senatorial afirmă că « concepţia telefoanelor mobile este în aşa fel făcută pentru ca aparatele să nu se poată reutiliza sau recicla ». Vina este a « cursei spre inovaţie şi alimentarea reînnoirii aparatelor » se poate citi în raportul alesei ecologiste. Consecinţa diverselor forme de obsolenscenţă programată: în Franţa, utilizatorii îşi schimbă mobilul în medie o dată la doi ani.

Bouygues şi-a delocalizat această activitate în România

În fine, colecta telefoanelor stricate sau neutilizate se face prost şi de o manieră opacă. Astfel, din cele 25 de milioane de aparate puse pe piaţă anual în Franţa, doar circa 15% sunt colectate şi ajung în filiere de reparaţii, transformare sau reciclare. Si mai grav, telefoanele inteligente – aşa-zisele smartphones – care reprezintă 84 de procente din portabilele vândute azi în Hexagon, lipsesc aproape complet din filierele de reciclare. Cele totuşi colectate ajung la una din firmele cu agrement – Eco-systèmes este cea mai importantă dintre ele - care le dau apoi pe mâna unei alteia care triază aparatele. Piaţa este însă foarte concurenţială şi « operatori, precum Bouygues, şi-a delocalizat această activitate în România », notează Le Monde.

Soarta telefoanelor necolectate este obscură. Se estimează că circa 100 de milioane de aparate ar « dormi » în sertarele francezilor. Din diverse motive : teama de a nu livra date personale, dorinţa de a avea la îndemână un al doilea telefon la nevoie, sau pur şi simplu pentru că lumea nu ştie cui să ducă aparatele care nu mai sunt folosite. Si totuşi, operatorii din Franţa sunt obligaţi prin lege să recupereze mobilele acestea.

Nu în ultimul rând, o serie de aparate îşi termină viaţa în filiere paralele. Unele sunt tratate, depoluate, recondiţionate sau revândute în Franţa. Altele sunt exportate în mod ilegal, mai ales spre Africa, Asia şi China.

 
De la minele de materii prime, la filierele clandestine de deşeuri : parcursul telefoanelor mobile