Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA şi Rusia nu mai discută despre armistiţiul din Siria

siria.jpg

Purtàtorul de cuvânt al Casei albe, Josh Earnest, pe 26 septembrie 2016
Purtàtorul de cuvânt al Casei albe, Josh Earnest, pe 26 septembrie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Washington şi-a suspendat discuţiile cu Moscova pe tema armistiţiului din Siria. Americanii îi acuză pe ruşi că au ales escalada militară, ultimul exemplu în acest sens fiind distrugerea totală a celui mai mare spital din Alep controlat de rebeli. Bombardamentul aerian sirian şi ofensiva armatei regulate din regiunea Alep s-ar fi făcut cu ajutorul ruşilor. Cum şi-au mai justificat americanii decizia de a rupe dialogul cu Moscova?

Rusia şi Statele unite se acuză reciproc de mai bine de o lună că sabotează armistiţiul din Siria. De câteva zile, Casa albă ameninţa că va trece la etapa următoare şi anume la suspendarea dialogului cu Moscova. Zis şi făcut luni seara. « Decizia nu a fost uşor de luat » precizează departamentul de stat american. « Toată lumea şi-a pierdut răbdarea cu Rusia. Ruşii şi-au pierdut orice credibilitate după ce nu şi-au ţinut niciunul din angajamentele luate. Mai mult de atât, e clar că Rusia a fost complice a atacului contra convoiului umanitar ONU de luna trecută. E clar că nu mai e nimic de discutat între SUA şi Rusia pe tema armistiţiului din Siria menit să reducă violenţele. E un lucru tragic » a precizat de partea sa purtătorul de cuvânt al Casei albe.

Ce consecinţe pe teren în urma deciziei americanilor ?

Să spunem pentru început că această întrerupere a dialogului diplomatic e ca un fel de recunoaştere a eşecului, a faptului că de luni de zile cele două capitale, chiar dacă erau în contact, pe teren nu se schimba nimic. Cu o lună înaintea alegerilor americane şi cu 4 înaintea intrării în post a noul locatar de la Casa albă, e exclus ca Barack Obama să mai poată contribui cu ceva la rezolvarea crizei siriene.

Concret, americanii au renunţat acum la idea de a creea un centru de coordonare cu Rusia pentru a combate grupurile jihadiste. Această opţiune era prevăzută în acordul ruso-american din 9 septembrie. In urma bombardamentelor regimului de la Damasc şi ale aliatului său rus, militarii americani desfăşuraţi la faţa locului pentru a instaura acest centru s-au retras.

In paralel, SUA ar putea să-şi intensifice furnizarea de arme şi sprijinul logistic în favoarea grupurilor rebele siriene, fie via Turcia fie prin intermediul statelor aliate de la Golful arabo-persic.

Americanii şi ruşii vor trebui mai departe să comunice între ei

Americanii şi ruşii îşi vor continua cu siguranţă dialogul, şi numai ca să evite incidentele armate între avioanele lor respective în cerul sirian. Dealtfel Pentagonul a ţinut să precizeze că « mecanismul de schimburi de informaţii instaurat pentru a evita acest tip de conflict aerian este menţinut ».

Ministerul rus de externe şi-a exprimat « regretele » nu înainte însă de a reaminti că de câteva zile încoace Rusia spunea déjà că nu se mai poate bizui pe americani ca să combată terorismul. Totodată, Moscova acuză Washington că « nu a ameliorat deloc condiţiile umanitare în zona oraşului Alep ».

Amnesty : « Cele mai egoiste ţări în privinţa refugiaţilor sunt cele bogate »

Mai bine de jumătate din persoanele deplasate, din refugiaţii din lume, se află în 10 ţări, ţări care laolaltă nu cântăresc nici 2,5% din PIBul mondial. « Tările bogate sunt deci egoiste, nu au nicio voinţă politică şi de responsabilitate » scrie Amnesty în raportul său.

Raport din care aflăm că pe locul întâi al ţărilor cele mai primitoare de refugiaţi este Iordania. Cu o populaţie de 6,6 milioane de locuitori, regatul haşemit găzduieşte déjà 2,7 milioane de refugiaţi din care 655 de mii de sirieni. Comparativ, Marea Britanie a acceptat din 2011 până acum, 8 mii de sirieni. Tot comparativ, PIBul Iordaniei echivalează cu 1,2% din PIBul Marii Britanii. Pe locul doi în topul celor mai primitoare state, Turcia şi cele două milioane şi jumătate de refugiaţi primiţi pe solul ei. In fine, a treia cea mai deschisă ţară, Pakistanul urmat îndeaproape de Liban.

« Egoismul ţărilor sărace nu face decât să agraveze criza în loc s-o rezolve » conchide Amnesty.

 
SUA şi Rusia nu mai discută despre armistiţiul din Siria