Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentagonul a cheltuit o jumătate de miliard de dolari ca să producă false filme jihadiste

pentagon.jpg

Armata americanà a plàtit sute de milioane de dolari unei societàti britanice ca sà realizeze false filme de propagandà jihadistà
Armata americanà a plàtit sute de milioane de dolari unei societàti britanice ca sà realizeze false filme de propagandà jihadistà
Sursa imaginii: 
AFP

O anchetă exclusivă a lui « Bureau of Investigative Journalism » - ONG britanic bazat la Londra şi specializat în jurnalism de investigaţii – arată cum un cabinet de relaţii publice a fost plătit de Pentagon sute de milioane de dolari ca să creeze ... false filme teroriste. Scopul era de a-i urmări şi localiza pe cei care priveau aceste producţii.

540 de milioane de dolari, peste o jumătate de miliard de dolari, pentru false filme jihadiste. Iată ce a primit de la Pentagon agenţia britanică de relaţii publice şi comunicare Bell Pottinger pentru a realiza, în secret, un program de propagandă în timpul războiului din Irak din anii 2007-2011. Un fost angajat al agenţiei a dezvăluit informaţiile ONGului « Bureau of Investigative Journalism ».

Iniţial, societatea pentru care lucra acesta trebuia să realizeze filme pentru a promova alegerile democratice. Repede însă, misiunea s-a schimbat. A urmat realizarea de spoturi anti-al-Qaida, vândute apoi şi difuzate pe canalele de televiziune locale.

In fine, într-o a treia etapă, societatea Pottinger s-a apucat să creeze false filme de propagandă semnate de organizaţia teroristă al-Qaida. Scopul era de a-i urmări apoi pe cei care vizionau apoi aceste filme. Cum ? Pe fiecare CD pe care erau gravate respectivele filme, era un cod graţie căruia armata americană putea localiza calculatorul, adresa IP a respectivului spectator. Ancheta jurnaliştilor de investigaţii nu precizează ce s-a întâmplat cu cei descoperiţi că se uitau la filmele jihadiste. Ni se spune doar că personalul agenţiei Bell Pottinger lucra cu ofiţeri americani de rang mare chiar în incinta cartierului lor general din Bagdad, Camp Victory. Si că responsabilii agenţiei de relaţii publice – una dintre cela mai mari din Regatul unit – raportau direct la Pentagon, CIA şi Consiliul naţional american pentru securitate.

 
Pentagonul a cheltuit o jumătate de miliard de dolari ca să producă false filme jihadiste