Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce rol poate avea teatrul în mediul carceral? - Interviu cu Andreea Iacob

0685_10b67.jpg

Afisul spectacolului - marturie "Selfie"
Sursa imaginii: 
credit foto: Teatrul National Cluj-Napoca

"Selfie" - este titlul unui spectacol cu totul deosebit programat saptamîna aceasta în cadrul festivalului de teatru de la Cluj (Intîlnirile internaţionale de la Cluj). Un spectacol deosebit întrucît protagoniştii nu sunt actori ci persoane aflate în detenţie, mai precis opt femei private de libertate de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, secţia exterioară.

Regizoarea acestui spectacol este Andreea Iacob, care lucrează de mai mulţi ani în mediul carceral. Acest tip de practică teatrală este relativ recentă în România, cu rezultate umane impresionante.

Spectacolul "Selfie" este o producţie a Teatrului National Cluj-Napoca, face parte din repertoriul curent şi va avea mai multe reprezentaţii.

"Naţionalul clujean devine prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar", putem citi în caietul program al festivalului.

Matei Vişniec, aflat în aceste zile la Cluj, a stat de vorba cu Andreea Iacob.  Difuzam în continuare discuţia lor pe tema spectacolului "Selfie" şi în general pe tema rolului pe care teatrul îl poate avea în închisori.  

 
Interviu cu regizoarea Andreea Iacob