
Special Paris
Corpul european de pază a frontierelor şi coastelor, inaugurat în Bulgaria
migranti.jpg

Un an şi jumătate după fluxul inedit de migranţi care a sosit în Europa, noul corp european de pază a frontierelor şi coastelor se vrea un răspuns al Comisiei europene în faţa acestei crize fără precedent din ultimii 70 de ani. Noul corp, dorit în primul rând de Franţa şi de Germania, are mandat de poliţie şi este plasat, teoretic, sub comandament european. Uniformele membrilor rămân cele ale ţării de origine a respectivilor la care se adaugă însă o brasardă pe care e drapelul european şi menţiunea Frontex-European Border and Coast Guard Agency.
In mod simbolic, noua gardă a fost inaugurată la punctul de trecere Kapitan-Andreevo dintre Bulgaria şi Turcia. Punct prin care tranzitează mai toţi cei care ocolesc ucigătoarea cale maritimă prin Mediterană. « De azi încolo frontiera exterioară a Uniunii europene a unuia dintre statele noastre membre este frontiera exterioară a tuturor statelor membre – atât din punct de vedere juridic cât şi operaţional » a spus în momentul inaugurării Dimitris Avramopoulos, comisarul european însărcinat cu Migraţiile, Afacerile interne şi cetăţenia. Oficialul de la Bruxelles a mai precizat că porţile UE vor rămâne deschise celor care pot pretinde la o protecţie internaţională dar că se vor închide celor care încearcă să intre ilegal pe solul european.
Din câţi oameni va fi format acest corp de pază european ?
Calculele au fost făcute pe baza actualei agenţii Frontex şi s-a ajuns la concluzia că noul corp de pază va fi format din circa o mie de membrii permanenţi. 120 dintre ei vor fi postaţi la frontiera bulgaro-turcă, acolo unde guvernul de la Sofia a ridicat déjà o barieră reducând astfel cu o treime numărul noilor veniţi anul acesta faţă de anul trecut. Noutatea faţă de Frontex – care oricum număra doar 400 de membrii în efectivele sale – este că noul corp va dispune şi de o rezervă permanentă de grănicieri de 1.500 de oameni, plasaţi sub autoritatea agenţiei şi desfăşurabili în orice moment într-un punct anume, « fierbinte » din perimetrul european. Cu alte cuvinte se instaurează o responsabilitate colectivă şi o solidaritate între ţările din prima linie – cele în care sosesc prima dată migranţii – şi celelalte state membre ale UE. Cu peste 850.000 de refugiaţi sosiţi anul trecut pe diversele sale insule din marea Egee, Grecia trecuse prin momente foarte grele fără ca restul europenilor să găsească un răspuns coordonat acestei crize inedite.
Noua agenţie beneficiază de 250 de milioane de euro pe an, buget ce ar putea ajunge la 320 de milioane în 2020. « Noua agenţie este mai puternică şi mai bine echipată pentru a face faţă migraţiilor şi problemelor securitare » spune într-un interviu acordat ziarul francez Le Figaro Fabrice Leggeri, ex-patronul Frontex şi şeful noi structuri.
Ce poate face în Italia noua structură ?
Presiunea migratorie rămâne mare în Italia, în particular din cauza migranţilor care se urcă pe ambarcaţiuni pe coastele libiene. Numai săptămâna trecută au fost salvaţi circa 10 mii de migranţi, cel puţin 49 pierzându-şi însă viaţa. Comisarul Avramopoulos a promis că « va întări sprijinul în favoarea Italiei », ţară în care 18 nave Frontex şi 500 de agenţi sunt déjà prezente. « Vom fi acolo dacă Italia are nevoie de noi » a mai spus oficialul european.
In fine, noul corp de pază al UE va participa şi la reîntoarcerea voluntară acasă a migranţilor şi urmăreşte de asemenea să permită o revenire treptată la libera circulaţie în spaţiul Schengen. Reamintim că mai multe state, printre care Germania, Austria şi Suedia au restabilit provizoriu controale la frontierele interne pentru a ţine piept trecerilor clandestine.