Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria îşi reduce bombardamentele la Alep, Franţa relansează diplomaţia

siria.jpg

Fregata Admiral Grigorovici, unul dintre cele mai moderne vase de ràzboi rusesti, va patrula în Mediteranà
Fregata Admiral Grigorovici, unul dintre cele mai moderne vase de ràzboi rusesti, va patrula în Mediteranà
Image source: 
wikipedia.org

Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze, este astăzi la Moscova iar mâine la Washington. Scopul acestui mini-turneu al ministrului francez de externe : să-i convingă pe ruşi şi americani să adopte o rezoluţie la Consiliul de securitate ONU pentru a ajunge la un armistiţiu la Alep, oraşul-martir sirian bombardat de trupele lui Bashar al-Assad.

Deplasarea lui Ayrault la Moscova şi apoi la Washington survine în momentul în care Siria tocmai şi-a anunţat intenţia de a-şi limita bombardamentele aeriene şi tirurile de artilerie contra părţii estice a oraşului-martir Alep ocupată de insurgenţi. Damascul spune că face asta pentru a permite evacuarea din zonă a civililor pe care-i prezintă drept ostateci. Potrivit unor surse neoficiale, un sfert de milion de persoane ar mai trăi în aceea parte a oraşului.

In acest context deci, ministrul francez de externe va încerca să relanseze procesul diplomatic dintre Moscova şi Washington, două capitale care au suspendat orice dialog pe tema armistiţiului din Siria. Inaintea decolării sale spre Moscova, şeful diplomaţiei franceze a declarat că « cinismul Rusiei în războiul din Siria nu mai înşeală pe nimeni. Am să le spun responsabililor ruşi că situaţia de la Alep este şocantă şi ruşinoasă şi că masacrele nu mai pot continua ». La Washington, Jean-Marc Ayrault vrea să le spună americanilor că « pot fi mai eficienţi, pot fi mai angajaţi decât sunt azi ».

Deplasare pe « teren » a lui Ayrault se face în paralel cu intenţia Franţei de a depune un proiect de rezoluţie la ONU. Textul este déjà analizat de cei 15 membrii ai Consiliului de securitate şi el urmăreşte instaurarea unui armistiţiu la Alep pentru a permite accesul convoaielor umanitare spre cartierele rebelilor. Rusia a declarat într-o primă instanţă că nu va sprijini acest text considerat prea « politizat ». De unde deci şi vizita-fulger efectuată de ministrul francez de externe la Moscova.

Reamintim Rusia şi SUA caută de mai multe luni soluţii la criza siriană, o criză în urma căreia au murit în 5 ani şi jumătate peste 300 de mii de oameni. Zilele trecute, în urma violenţelor de la Alep comise de armata siriană cu sprijin rusesc, Washington a decis să suspende dialogul bilateral pe această temă.

Ofensiva diplomatică franceză are loc şi în contextul în care Rusia şi-a întărit dispozitivul miliar din Mediterană...

Moscova a anunţat că-şi va trimite luna aceasta în Mediterană singurul său portavion, Kuzneţov, care va patrula în largul Siriei. Până atunci, Moscova a trimis déjà de miercuri în zonă două corvete lansatoare de rachete. In urmă cu câteva zile, Rusia îşi trimisese tot în largul Siriei ce are ea mai modern, fregata Amiral Grigorovici. Lung de 125 de metrii, vasul de război rusesc poate transporta 24 de rachete anti-aeriene de mare calibru. Acestui dispozitiv li se adaugă deci de acum încolo cele 16 rachete de croazieră aflate la bordul celor două corvete trimise miercuri. Potrivit specialiştilor, acete unităţi navale, pe lângă faptul că au capacitatea de a lovi ţinte de pe teren, ele permit protecţia spaţiului aerian deasupra bazelor ruseşti de pe coasta siriană.

Baze care sunt déjà de mai multă vreme sub protecţia unor baterii de tachete sol-aer S-300 şi ale unor zeci de bombardiere şi avioane de luptă staţionate pe baza militară rusă de la Hmeimim din provincia Lattaquié, fieful clanului al-Assad.

Siria îşi reduce bombardamentele la Alep, Franţa relansează diplomaţia