Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A început « Săptămâna gustului » în Franţa

gustul.jpg

Din 2010, masa "à la française" e pe lista Unesco a Patrimoniului imaterial mondial al umanitàtii
Din 2010, masa "à la française" e pe lista Unesco a Patrimoniului imaterial mondial al umanitàtii
Image source: 
Getty Images/Matthew Lankford

A început o nouă ediţie a « Săptămânii gustului ». Până pe 16 octombrie, arta culinară va fi vedeta în Franţa : în şcoli, în restaurante, la televizor sau la radio.

De 26 de ani programul de referinţă al « Săptămânii gustului » este de a transmite şi de a educa gustul unui număr cât mai mare de oameni. Degustări, întâlniri cu mari bucătari, conferinţe cu medici şi dieteticieni : obiectivul acestei ediţii este de a informa marele public despre echilibrul meselor. Ideea este de a-i obişnui pe oameni să acorde timpul necesar diverselor mese – în general 3 pe zi – pe care le ia zilnic omul de rând. Ediţia din acest an este pusă sub tema « Să mâncăm mai bine ca să trăim mai bine ».

Cum educaţia în acest sens începe din copilărie, mii de profesionişti ai bucătăriei vor merge în clasele primare, în gimnazii şi în liceele franceze pentru a le da « Ore de gust » tinerilor. Stiut fiind că bugetul unei familii franceze consacrat alimentaţiei este de circa 10-12% din bugetul total, întrebarea la care vor încerca să răspundă specialiştii este şi « Cum să mâncăm bine, sănătos şi ieftin ».

Atracţia şi talentul francezilor pentru bunele bucate s-a concretizat în 2010. An în care masa « à la française », această practică socială franceză, destinată să celebreze momentele importante ale vieţii indivizilor printr-o masă festivă, a fost trecută pe lista Unesco a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Nu-i deci de mirare că străinii care vizitează Franţa, sunt foarte sensibili la bogăţia patrimoniului culinar francez.

 
A început « Săptămâna gustului » în Franţa