Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Il primeşte sau nu François Hollande pe Vladimir Putin?

hollande_putin.jpg

Presedintii francez si rus, François Hollande si Vladimir Putin, la Kremlin în aprilie 2015
Presedintii francez si rus, François Hollande si Vladimir Putin, la Kremlin în aprilie 2015
Image source: 
ALAIN JOCARD / AFP

François Hollande ezită să-l primească săptămâna viitoare pe Vladimir Putin la Paris. Preşedintele Franţei a estimat că sprijinul Rusiei în favoarea regimului sirian de la Damasc este « inacceptabil » şi a lăsat să se înţeleagă că-şi pune întrebarea dacă să se vadă sau nu cu omologul său de la Kremlin cu ocazia vizitei pe care o va efectua acesta la Paris pe 19 octombrie.

« Pregătirile pentru vizita lui Vladimir Putin la Paris continuă » a declarat purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin. Acesta a evocat « discuţii prevăzute la Palatul Elysée » şi « inaugurarea centrului spiritual şi cultural ortodox rus » din inima Parisului. « Nu avem alte informaţii de la colegii francezi » mai spunea oficialul de la Kremlin.

Trebuie spus că de mai multă vreme, dar în particular de sâmbătă, zi în care Rusia şi-a pus vetoul pe o rezoluţie ONU prezentată de Franţa care urmărea să instaureze un armistiţiu în Siria, Moscova este tot mai izolată pe plan internaţional. Confruntarea diplomatică dintre occidentali şi ruşi a atins astfel un nou apogeu sâmbătă seara, consideră mai mulţi observatori. Totodată, să spunem că vizita lui Putin în capitala Franţei este înainte de toate una cu caracter privat şi nu a fost niciodată anunţată de Kremlin şi cu atât mai puţin de palatul Elysée.

In cazul în care François Hollande îl va primi totuşi pe 19 octombrie pe Vladimir Putin, « nu va fi pentru mondenităţi » a precizat Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de externe. In opinia sa, « preşedintele Franţei îi va spune lui Putin – dacă se vede cu el – că ceeace se face în Siria e o cale periculoasă ». Incă din interviul acordat confraţilor noştri de la canalul TMC, François Hollande promitea că-i va spune omologului său rus că « ceeace se întâmplă în Siria şi în particular la Alep este inacceptabil şi chiar foarte grav pentru imaginea Rusiei ».

In interviul cu pricina, liderul de la Paris mai estima că « populaţiile siriene sunt astăzi victime ale unor crime de război. Cei care comit aceste acte vor avea de dat socoteală, inclusiv în faţa Curţii penale internaţionale » a mai spus François Hollande. Inaltul comisar şi Comisia de anchetă ONU privind Siria ceruseră de mai multă vreme sesizarea Curţii penale internaţionale (CPI, cu sediul la Haga) de către Consiliul de securitate. O ipoteză greu realizabilă având în vedere că Moscova îşi protejează mai departe aliatul sirian şi dispune în plus de un drept la veto la Naţiunile unite.

Reamintim că situaţia de la Alep este principala miză a conflitului sirian, conflict în care şi-au pierdut viaţa peste 300 de mii de oameni, provocând totodată cea mai gravă criză umanitară de la al doilea război mondial încoace. Totodată, trebuie precizat că Parisul nu a apreciat probabil faptul că vizita lui Vladimir Putin la Paris fusese anunţată de Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, joia trecută, înainte ca ministrul francez de externe să sosească în capitala Rusiei şi înainte de vetoul moscovit de sâmbătă.

Si totuşi, dacă relaţia cu Rusia înregistrează « profunde dezacorduri în dosarul sirian, Moscova nu e un adversar, ea rămâne mai departe un partener » a ţinut să adauge într-un interviu acordat radioului France Inter Jean-Marc Ayrault. Seful diplomaţiei franceze a evocat chiar posibila organizare la Paris pe 19 octombrie a unui summit în « format Normandia » pe tema Ucrainei. Intâlnire la vârf la care ar putea deci participa cancelara Germaniei şi preşedinţii Rusiei, Ucrainei şi Franţei. Subterfugiu diplomatic care ar rezolva automat şi dilema întâlnirii dintre François Hollande şi Vladimir Putin.

 
Il primeşte sau nu François Hollande pe Vladimir Putin?