Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima sală oficială de injectare de droguri îşi deschide porţile la Paris

droguri.jpg

Prima salà oficialà de injectare de droguri îsi deschide portile la Paris
Prima salà oficialà de injectare de droguri îsi deschide portile la Paris
Sursa imaginii: 
bfmtv.fr

Marisol Touraine, ministrul francez al sănătăţii, şi Anne Hidalgo, primăriţa Parisului, au vizitat « spaţiul Gaïa », prima sală « de shoot » care va fi inaugurată vineri la Paris. E vorba în fapt de o sală, ataşată unui mare spital parizian, care le va permite drogaţilor să vină să consume droguri în condiţii de risc mai mici decât în stradă. Proiectul, susţinut deci de guvern şi de municipalitate, rămâne foarte controversat.

In opinia ministrului sănătăţii, această « sală de consum al drogurilor în condiţii de risc scăzute » - titlul oficial şi pompos al sălii « de shoot » cum îi spun riveranii şi opozanţii - « reprezintă un moment foarte important în combaterea adicţiilor ». Marisol Touraine a ţinut să precizeze că după o luptă politică aprigă, Franţa devine a 10-a ţară din lume care adoptă acest sistem. Până acum, Germania, Australia, Canada, Spania, Danemarca, Luxembourg, Norvegia, Olanda şi Elveţia au experimentat astfel de spaţii care şi-au dovedit eficacitatea.

La Paris, lipit de spitalul Lariboisière, sala de injectare de droguri va funcţiona într-o primă etapă 6 ani, un experiment permis de legea sănătăţii adoptată în decembrie anul trecut de parlamentul francez. Spaţiul va fi deschis zilnic de la 13h30 la 20h30. Amenajat pe 450 de metrii pătraţi în incinta spitalului dar beneficiind de o intrare separată, localul este rezervat toxicomanilor majori care vor veni acolo ca să-şi injecteze propriile produse, cu material steril pus la dispoziţie şi sub supravegherea unui personal calificat. Cel puţin 6 angajaţi – dintre care un medic şi un agent de securitate – vor gestiona un spaţiu în care vor putea veni 50 de utilizatori simultan. Li se va pune la dispoziţie şi un loc de odihnă plus nişte săli de consultaţii.

De notat că în incinta sălii, toxicomanii nu vor putea fi urmăriţi de poliţie pentru « uz şi detenţie ilegală de stupefiante » dacă drogurile pe care le deţin vor fi limitate doar la uzul lor personal. De asemenea, angajaţii de acolo – medicii şi infirmierele – vor beneficia şi ei de imunitate.

Ca să-şi justifice demersul – care se va extinde treptat şi la Strasbourg şi în alte oraşe franceze – oficialii de la Paris afirmă că « situaţia sanitară a utilizatorilor de droguri rămâne foarte preocupantă în Franţa. In 2011 peste 10% dintre drogaţi erau infectaţi cu virusul HIV şi peste 40 de procente de cel al hepatitei C ».

Iniţiatorii proiectului, asociaţia Gaïa care se ocupă de ani de zile de drogaţi, spune că deschiderea sălii într-unul dintre cele mai afectate cartiere din Paris de flagelul drogurilor, « va avea un impact asupra sănătăţii publice şi va aduce mai multă linişte în cartier ».

Alţi specialişti contestă însă eficacitatea noului dispozitiv, estimând că este contra-productiv. O parte din riverani se tem de problemele care vor apărea în zonă iar candidaţii conservatori la alegerile prezidenţiale – începând cu Nicolas Sarkozy – au promis că vor închide respectivele săli dacă ajung la putere.

 
Prima sală oficială de injectare de droguri îşi deschide porţile la Paris