Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, primarele dreptei: prima mare dezbatere televizată

nicolas-sarkozy-alain-juppe_4_0.png

Alain Juppé si Nicolas Sarkozy, principalii candidati ai primarelor în sînul dreptei
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Joi 13 octombrie are loc în Franţa prima mare dezbatere televizată a personalităţilor care se înfruntă în tabăra dreptei pentru statutul de candidat unic la prezidenţialele franceze de anul viitor. Sase bărbaţi şi o femeie vor fi prezenţi pe platoul canalului de televiziune privat TF1, după săptămîni de negocieri privind regulile dezbaterii.

Dezbaterea ar trebui să aducă clarificări în perspectiva primarelor din sînul dreptei, prevăzute pe 20 şi 27 noiembrie. In prezent, Alain Juppé, în vîrstă de 71 de ani, este favoritul sondajelor. El încarnează oarecum ideea de unitate şi moderaţie, fiind apreciat chiar şi de o parte a stîngii. Nicolas Sarkozy rămîne însă extrem de combativ, ca şi fostul premier François Fillon care are o lungă experienţă politică. Fostul ministru al agriculturii, Bruno Le Maire joacă pe cartea clarităţii şi a voinţei de a reuşi. Singura femeie din grup, deputata Nathalie Kosciusko-Morizet, este cotată doar cu 4 la sută din intenţiile de vot, dar speră probabil să joace rolul unei candidate credibile la postul suprem.

Din alte numeroase sondaje rezultă că francezii nu vor să-i acorde un al dolea mandat lui François Hollande, dar nici lui Nicolas Sarkozy, şi că în nici un caz n-ar vrea să revadă un meci revanşă Sarkozy - Hollande în context de scrutin prezidenţial. Ceea ce înseamnă că la orizont se profilează următorul scenariu: cîştigătorul primarelor din sînul dreptei ar putea devenit preşedinte pentru că se va vedea faţă în faţă cu Marine Le Pen.

Deci, totul se joacă practic în tabăra dreptei de unde importanţa dezbaterii din seara (aceasta) zilei de joi. Cu ce idei interesante, dacă le mai au şi dacă mai sunt credibile, vor veni cei şapte candidaţi, într-un moment cînd problemele sunt numeroase şi complexe. Francezii pun pe primul loc securitatea şi crearea de noi locuri de muncă. Alte dezbateri sunt prevăzute pe 3 şi pe 17 noiembrie, şi un altul, între finalişti, pe 24 noiembrie.

Exerciţiul din seara aceasta este dificil: fiecare candidat are un minut la dispoziţie ca să se prezinte, un minut pentru a răspunde fiecărei întrebări şi 30 de secunde pentru a da replica atunci cînd este contrazis sau interpelat.