
Special Paris
Siria: noi discuţii la orizont, bombardamentele la Alep continuă
2015-02-16t181250z_1830461151_gm1eb2h05zt01_rtrmadp_3_syria-crisis_0.jpg

O nouă "ultimă şansă"
Se vorbeşte din nou despre “o ultimă şansă” în vederea impunerii unei încetări a focului în Siria şi mai ales la Alep, acest ultim oraş fiind acum simbolul unei veritabile tragedii umane faţă de care comunitatea internaţională se simte responsabilă. La Lusanne vor mai participa la discuţii reprezentaţi ai ţărilor din regiunea Golfului, precum şi Turcia. Ideea care se degajă este aceea a unui demers “multilateral”, dat fiind că războiul din Siria este expresia unei crize regionale. La Londra John Kerry se va vedea cu “partenerii internaţionali” ai Statelor Unite, mai precis Marea Britanie, Germania şi Franţa.
Din nou, fapt devenit un ritual, atît ruşii cît şi americanii fac declaraţii de natură să menţină dialogul fără a-şi modifica poziţiile. Din anturajul lui John Kerry se arată că la Lausanne subiectul conversaţiei va fi “brutalitatea asediului de la Alep şi bombardamentele efectuate de ruşi aliaţi ai regimului sirian”. Aviaţa siriană şi rusă îşi continuă de fapt operaţiunile împotriva cartierelor rebele, iar în ultimile două zile au fost recenzaţi peste 70 de morţi la Alep.
Situaţia se agravează în Yemen
In paralel, însă, situţia se agravează în altă regiune, mai precis în Yemen. Pentru prima dată, informează Agenţia France Presse, Statele Unite au bombardat poziţii ale rebelilor Houthis, acuzaţi că ar fi tras rachete de croazieră împotriva unor vase militare americane staţionate în Marea Roşie. In Yemen rebelii şiiţi Houthis, sprijiniţi de Iran, sunt în conflict cu forţele loialiste sprijinite de o coaliţie arabă în frunte cu Arabia Saudită.
Din martie anul trecut, războiul civil din Yemen s-a soldat cu 6700 de morţi şi cu peste trei milioane de persoane deplasate. Si aici regăsim, ca şi în Siria, marea rivalitate regională dintre Iranul şiit şi Arabia saudită sunită. Pe plan militar, după cum arată experţii, marea preocupare a Occidentului este aceea de a evita haosul, ceea ce ar favoriza expansiunea Al Qaidei sau a Organizaţiei statul islamic. In prezent, Statele Unite, care combat prin operaţiuni aeriene forţele Al Qaidei, s-au desolidarizat parţial de strategia Arabiei saudite.
Loviturile aeriene ale saudiţilor împotriva rebelilor şiiţi din Yemen au provocat un număr mare de victime civile în capitala Sanaa. Sîmbăta trecută, de exemplu, bombele saudiţilor au vizat un cortegiu funerar provocînd moartea a 140 de persoane şi rănirea a aproximativ 500. Ca şi în Siria, şi în Yemen, populaţia civilă începe să plătească preţul cel mai greu al războiului.