Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Al 3-lea război mondial a început" afirmă presa din Rusia

rusia.jpg

Un vas de ràzboi rusesc traverseazà Bosforul în drum spre Siria pe 7 octombrie 2016
Un vas de ràzboi rusesc traverseazà Bosforul în drum spre Siria pe 7 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
AFP/Ozan Koze

"Rusia se pregăteşte pentru al treilea război mondial". Este ceeace scriu de câteva zile încoace unele organe de presă din Rusia. In sprijinul acestor declaraţii fanteziste, faptul că Moscova şi-a instalat baterii antiaeriene în Siria şi că .. guvernatorul din Sankt-Petersbourg vrea să raţionalizeze pâinea. De la ce a plecat această "ambalare" mediatică?

Aparent, eşecul negocierilor privind găsirea unui armistiţiu în Siria, a participat la aprinderea spiritelor mass-mediei din Rusia şi la difuzarea informaţiilor privind iminenţa unui "al 3-lea război mondial". Pe fondul bombardamentelor intense de la Alep şi exacerbarea tensiunilor ruso-occidentale, imaginaţia unora dintre jurnaliştii ruşi depăşeşte orice limită.

La radiourile ruseşti se discută de exemplu "exerciţii de apărare civilă" după ce, e adevărat, ministerul rus al Situaţilor de urgenţă anunţase că a mobilizat 40 de milioane de ruşi timp de o săptămână pentru a participa la acest tip de exerciţii. Exerciţii care prevedeau evacuarea imobilelor şi stingerea incendiilor. In oraşe au apărut desene şi sloganuri mobilizatoare pro-Putin care preiau tipicul lozincilor sovietice. Unele canale de ştiri precum NTV anunţă că bateriile anti-aeriene ruseşti din Siria vor doborâ avioane americane, altele difuzează reportaje despre pregătirea bunkerelor anti-nucleare… In fine, colac peste pupăză, agenţia de ştiri oficială RIA Novosti a publicat joi un articol care relatează despre "pregătirile americanilor în vederea unei invazii în Rusia"! Unica sursă a autorului depeşei ruseşti: un "consilier principal de la Pentagon" care afirmă că "multaşteptatul conflict dintre NATO şi Rusia se va termina în 10-20 de zile prin victoria americanilor". Calculul se bazează pe faptul că "bugetul Alianţei nord-atlantice e de zece ori mai mare decât cel al Rusiei"!

Toată această isterie mediatică întreţinută, precizăm, doar de presa federală - pro-Kremlin - favorizează evident popularitatea lui Vladimir Putin care apare astfel drept cel mai just şi mai bine intenţionat în războiul sirian. Propaganda rusă subliniază dealfel - pentru cei care mai cred în aşa ceva - caracterul "paşnic" al misiunii ruse în Siria.

In acest context, reuniunea de sâmbătă de la Lausanne dintre Serghei Lavrov şi John Kerry, şefii diplomaţiilor rusă, respectiv americană, apare drept decisivă dar poate şi utilă pentru a pune capăt divagaţiilor presei moscovite.